За изработката на една ризница са необходими около 8000 халки и много търпение

Освен металните дрехи, от халки може да изработи почти всичко. Майстори и други предмети, включително и наргилета

Екатерина Стоянова

Крикор Аракелян е с арменско потекло, роден в град Добрич на 27 октомври 1988г. През 2008г се мести в Пловдив, където завършва Психология и остава тук заради любовта на живота си – Илияна /Ди/ и обичта му към нашия град. На кратко приятелите му го наричат Астро.

Като дете, той е обичал да разглобява неща, за  да види какво има в тях. После ги е сглобявал, а с течение на времето започнал да сглобява нови предмети от частите на стари. Той е много креативен и деен, по  диплома – психолог, по занаят – бижутер, а впрочем -  прави и ризници.

През 2007г, когато още се е занимавал с ларп, решил да направи първата си ризница от халки, защото не искал да си кове броня. В началото не се получило, но после – воала! И сега той може да „ушие“ всякакъв тип ризница от различни халки, с различни видове плетки. Използва халките от Бижуленд, като преди е използвал алуминиеви, но те цапат. Ризниците са тежки и за направата на една качествена такава е необходимо доста време, около месец, че и отгоре, както и огромен брой халки, грубо казано – около 6 до 8хил за човек с тегло между 70-80кг. Една ризница тежи средно между 7 и 8кг. Работата е пипкава, но на него му е приятно, а и половинката му също му помага.

Те изработват ризници и по поръчка, цената е по договаряне, в зависимост от материалите, времето на изработка, детайлите, големината и т.н.

 „От халки може да се направи почти всичко“ – твърди Астро, който, освен ризници, изработва корсети, обеци, гривни, колиета, колани, индийски гривни, накитници, украшения, кесийки, ключодържатели и всичко, каквото ви дойде на ум. Приема и специални поръчки.

Друго интересно при него е, че е правил капани за сънища, често преправя бъгита и хеликоптерчета, подарява на любимата си различни прекрасни изработки, например мини-Тадрис от картон и мукава, който изглежда страхотно. Прави и страхотни наргилета. От скоро се занимава с бийдарт, но приятелката му е по-веща в това.
Те, двамата, са прекрасни хора с изключително интересни хобита и буквално могат да направят от нищо-нещо.

 

Можете да се свържете с тях на имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…