Мисля, че за да има промяна в България, трябва да се сменят две поколения политици и то възможно най-бързо, заявява младият творец

Паулина Гегова

Всички искаме да пробием по един или друг начин. Всички искаме да осъществим мечтите си, но сме наясно, че на готово нищо не ти идва. Реалността не е лесна, понякога не е и приемлива, затова запретваме ръкави и бачкаме. Ако системата не ни дава шанс, ще я заобиколим и ще пробваме да я преборим. В наши дни, младите творци често се сблъскват с този проблем, че в системата няма място за тях, поради една или друга причина, но това не ги кара да се откажат. Поне не и истински амбициозните и готови за "борба". Антон Янакиев е един от онези, които не се спират щом видят пречка. Ако пред него се изправи препъни камък, просто ще го прескочи. 

Антон е на 28 години, завършил психология. Признава, че специалността е готина и тепърва ще се развива в България, но все пак не това е избрал за свое призвание. Основната му работа е ремонтиране на лаптопи и техника. Сферата е сравнително интересна, заплащането добро, но истинската страст на Тони е изкуството. А, за да сме по-точни, той е рапър с псевдоним Тонкиса, комедиант и актьор на свободна практика. Основният проблем, с който се сблъсква в актьорството е, че няма висше образование по специалността. Винаги е искал да бъде актьор, но никога не е вярвал, че ще се случи. Липсата на образование често се е отразявала когато е ходил на кастинги. Изправяйки се срещу представители на съответните академии, не е вдъхвал особено доверие. Въпреки това, Антон е участвал в три музикални клипа, във влогърски клипчета и работи по филмов проект. Добър комик е, най-вече в стенд ъп комедията, което му печели наградата на публиката в Пловдив, а на националният Турнир на Каменица, завършва на 4-то място. Едно доста добро постижение, имайки предвид, че се е състезавал с комедианти от цялата държава. 

Хубаво е да имаш образование, но всичко зависи от човека. Може да имаш 10% талант и 90% упорство и ще успееш. Важно е до къде ще стигнеш, до къде ще се вглъбиш в идеята, споделя Тони.

Тепърва научава всичко в движение. Сблъсквал се е с много неща, някои не толкова приятни, но човек се учи докато е жив. Да снимаш клипове е едно, защото можеш да си позволиш повече своеволия, докато да снимаш филм е много по-трудно, но трудностите не го отчайват.

"Чувствал съм се недостатъчен, но няма нищо по-готино от това дори един човек да се е почувствал добре от това, което си направил. Парите не са толкова важни, но който твърди, че не иска страстта му да му носи и печалби, лъже. Имаш задължения и отговорности и трябва да се работи, заради тях. Както се казва, музикант къща не храни, комедиант още по-малко. За да си поддържаш хобито трябва да вадиш от собствения си джоб, поне докато хобито ти не се превърне в професия. Но ако чакаш на готово, няма да стане" 

Клипчетата му в YouTube са с комедийна насоченост, но тук-там говори и за сериозни теми. Те нямат толкова голяма гледаемост, но споделя, че понякога някои младежи могат да му вдигнат нервите със своето невежество. 

Дразня се, че някои хора не познават историята си. За да имаш бъдеще, трябва да знаеш за миналото си, отсича твърдо.

Колкото до страната ни, животът тук му харесва. Знае, че винаги има за какво да се оплачем, но смята, че родината ни е прекрасна от гледна точка на природа, култура и история. Битът ни е едно от най-ценните неща. Едва ли има повече от две-три култури, които могат да се похвалят с подобни традиции. Но също така смята, че един българин може да успее и в чужбина.

Мисля, че за да има промяна в България, трябва да се сменят две поколения политици и то възможно най-бързо, заявява младият творец, за когото играта и музиката са изкуства, които трябва да се развият най-вече на родна почва и чак тогава да излязат извън пределите ни.

Що се отнася до рапа, Тонкиса е текстописец от 14 годишен. Всичко тръгва от 2 pac, който е зародил любовта му към този стил. Вече има една издадена песен с TMS, а втората ще е с 42, която ще се появи на бял свят съвсем скоро. Предстоят и други проекти с известни рап изпълнители, но за сега ще ги запазим в тайна. 

Българите са една от най-талантливите нации, но ни липсват хора, които да ни застанат зад гърба. Може да имаш най-големият талант на планетата, но ако няма кой да те забележи, няма да успееш да го покажеш. У нас съдят за теб по асоциация. Добре е да имаш познанства, макар че е дразнещо ако успяваш само заради тях. Но аз съм оптимист, че мога да се развия в тази насока. Няма нищо по-яко от това някоя кола да мине покрай теб и да чуеш собствената си песен да звучи от нея, обяснява Тонкиса, чийто глас и рими са достатъчно добри, че да разчупи границата между академици и самоуки. 

Хората трябва да правят това, което смятат, че е редно. По-лошо е да опиташ и да се провалиш, отколкото да не пробваш и да се чудиш какво щеше да бъде. В провалът няма нищо лошо! Той учи!

И може би е прав! Може би провалът е най-големият урок и най-добрият учител, по-добър от който и да е висш институт. А дали и за него ще е такъв, бъдещето ще покаже.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…