Мирик Милан: Инвестирайте в съдържание, така че да експериментирате с програма и да имате качествени събития, които да дават поле за изява на локалните артисти. Също така, разбира се – удължете работното време на нощните заведения

"Блогът на НОЩ/Пловдив започва да гостува редовно в "Капана", за да споделя акцентите, участниците и събитията, които в края на месец септември ще превърнат града ни в най-притегателната културна дестинация.

“Нощта е територия, където хората мислят за възможности, а не за ограничения. Тя е времето, в което си способен да изразиш себе си и да скъсаш с условностите на ежедневието. Жителите на всеки град се нуждаят от този простор за разтоварване на стреса и зареждане с вдъхновение“. Така семпло и право в целта отваря Мирик Милан - нощният кмет на Амстердам, когато му задаваме въпроса какво дава нощта на един град, което денят не може.

Безспорно, по-лесно е да се изтъкват разликите между Пловдив и Амстердам. В хода на разговора с 35-годишния Милан, заради когото холандската столица предвожда цяла нова вълна в клубната култура из Европа, откриваме обаче, че съществуват и много общи допирни точки между двата града. Като например влечението към нощта и нейната алхимична сила да трансформира енергията в креативност, емоциите в изкуство.  

Според Мирик Милан, как един град прекарва своите часове след залеза на слънцето може да бъде силно свидетелство за успешния мениджмънт на местните ресурси. Защото хората с нестандартно мислене, които развиват икономиката и имиджа на всяко място – за тях водещи стимули са не цените и наемите на жилищата, а дали вечер ще имат на разположение достатъчно добри алтернативи за развлечение. Препоръката на Милан е, че властите и културните оператори трябва да инвестират в мултифункционални места, ако искат да изградят репутация на своя град като притегателна дестинация за нощен живот - „ Разработвайте пространствата, където най-различни хора могат да се събират заедно, за да видят филм, изложба, танцов пърформанс, спортно събитие, или просто да хапнат заедно. Инвестирайте в съдържание, така че да експериментирате с програма и да имате качествени събития, които да дават поле за изява на локалните артисти. Също така, разбира се – удължете работното време на нощните заведения“.

Първата стъпка, която предприема Мирик Милан след като е избран за нощен кмет на Амстердам през 2012-та година, е именно издействането на разрешителни за клубовете и баровете да остават отворени толкова дълго, колкото техните собственици пожелаят. Така в ролята си на посредник между градската управа, обществеността и мениджърите на нощните заведения, Милан успява да насочи към успешна развръзка дискусията за преимуществата от удълженото работно време. Като резултат - в рамките на 4 години от неговия мандат статистиката набъбва от 0 броя такива разрешения до 10.  

Освен ръст в оборота на клубовете и притока на туристи, с въпросната инициатива Мирик Милан и екипът му съумяват да извлекат положителен ефект и за жителите на кварталите, в които е съсредоточен амстердамският нощен живот. В миналото, периодът между 4 и 6 часа сутринта, когато увеселителните заведения затваряли врати, бил невралгична точка. Тесните улички на града рязко се огласяли от врявата на тълпите, които само допреди минути танцували и консумирали алкохол на закрито. Пиянски свади възниквали често за всеобщо недоволство на местните и полицията. С оставянето на клубовете да бъдат отворени до сутринта обаче, този проблем се туширал, защото никой не бил принуден вече да си тръгва по едно и също време или когато купонът тепърва навлиза в своята кулминация.

От тенденциите за наблюдаване в нощния живот на Амстердам, напоследък като своя любима Мирик Милан определя сближаването на така наречената „висока“ и „ниска“ култура – „Музеите и клубовете си сътрудничат все повече помежду си, концертните зали залагат в програмата си на изпълнители, които свирят електронна музика - щастлив съм да видя как този страхотен талант е събран заедно. Амстердам е истински развъдник за звезди на съвременната електронна музикална сцена. 

Наред с това, Амстердам е и град, в които се чувстват комфортно около 130 фестивала. И тъй като точно сега в Пловдив тази тема ни интересува особено живо, за финал попитахме Мирик Милан как изглежда перфектният градски нощен фестивал през погледа на един нощен кмет и кои елементи на съвременната култура трябва да комбинира. „Определено осигурете платформи за експериментиране и млади колективи, които да показват там своята работа. Също така представянето на изкуство в публичните пространства със сигурност е важен елемент, дори с включването на интерактивно намигване в него. Разнообразието е друга голяма тема, която играе ключова роля. Защото добрият фестивал е събитие, където целият град се чувства свързан.“

* „Нощен кмет“ е длъжност, която е въведена първо в Амстердам с цел да подобри сътрудничеството между представители на нощния живот, обществеността и политическата власт в града. Заради успехите, които постига холандския модел, нощни кметове вече са назначени в Париж, Цюрих и Тулуза, а Лондон и Берлин са сред градовете, които също разглеждат възможността за учредяване на такъв пост.  

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…