България обяви пред света, че не просто не цени културното си наследство, а го изпепелява, казва шефът на Едно

Директорът на платформата „Едно“ излезе с публично изказване, относно трагедията, която вчера сполетя Тютюневия град и изпепели три от складовете, обявени за културно-исторически паметници. Ето какво написа Асенов в социалните мрежи:

"Самозапалилият" се склад в Пловдив е най-ярката метафора за това, че България днес гори, а ние се държим сякаш това е кадър от красив игрален филм, получил номинация за Оскар в категорията "специални ефекти". Време е да осъзнаем, че ни остана само една нестабилна фасада, защото всички подпори вече изгоряха.

Усилието, щедростта и родолюбието на един велик българин - дарил тези красиви сгради на общината в името на общественото благо, вчера беше обявено за нищожно. България обяви пред света, че не просто не цени културното си наследство, а го изпепелява. 

Заедно с това неосъзнато изпепелява и себе си.

В тези пламъци изгоря и един от важните проекти, с които Пловдив спечели титлата Европейска столица на кутурата. Като общество, ние имаме достатъчно закони, които да защитят публичния интерес в този случай, независимо, че сградата е частна собственост, именно защото тя е паметник на културата от национално значение. Каквито и да са отговорите от тук насетне - ясно е едно: законите не се спазват и чувството за безнаказаност е толкова силно, че да позволи на достатъчен брой хора да си мислят, че могат да правят каквото си поискат, използвайки евтини трикове с идеята, че всички останали са глупци.

Срам ме е, чувствам тъга, безсилие и гняв... 

Когато в началото на 90-те почти цялото ми семейство емигрира, бях твърдо решен да остана, защото вярвах, че страната ми ще се промени и че за да се случи това, трябва да дам моя скромен принос в този процес. Единственото нещо, което ми даваше сили през всички тези години, беше точно тази вяра и приемането на работата като удоволствие и кауза. Това е и което ме оставяше "над водата" във всички моменти, в които през мен са минавали тайфуни от несправедливост, неразбиране, лъжи и обиди. Винаги е имало и другото и неговата сила никога не е била по-малка.

Днес, заедно с подпорите на този склад, изгоряха и моите собствени подпори. 

Колко пъти всеки от нас е в състояние да си удари главата в стената и после да излекува раната? Моля се за смирение и търпение, защото благодарение на вълшебството на живота знам, че даже след най-тъмната нощ започва нов ден.

Снимка: Лина Кривошиева

1 comment

  • Comment Link Pedal Pedal Авг 21, 2016

    Тоя олигофрен откъде се показа и той да коментира Пловдив, такива крадци замесени в далавери с Общината въобще не трябва да им се дава трибуна

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…