Брайън Лейтън: Навсякъде има църкви, но не навсякъде има такива руини и античност

Паулина Гегова

Брайън Лейтън е от Ню Йорк, Сащ. Агон Ниамани е от Косово. Какво е общото помежду им? И двамата създават филми с дронове и се срещнаха в Пловдив по време на първия Международен дрон фестивал. Той приключи, но интервюто, което направихме с тях ги накара да се опознаят, а по време на паузите не спираха да разменят опит и мнения. Агон представи на пловдивската публика филма за Косово – „Строене на пътища“, а Брайън „Зад кулисите на експедиция Аляска“. Вижте какво споделиха те за Капана. бг

-Момчета, какво е най-важното при филмите, заснети с дрон – сюжетът или околната среда?

Брайън: Аз първо снимам, а после създавам историята. Снимам готини неща, красиви гледки, интересни места, виждам с какво разполагам и ги сглобявам в едно.

Агон: И двете неща са важни. Да снимаш с дрон е трудно, защото не е като с камера. Когато снимаш от въздуха виждаш нещата такива, каквито са реално.

-Каква е разликата между късометражните филми и филмите, снимани с дрон?

Брайън: Основната разлика е, че няма толкова много история при филмите с дрон, но и това почва да се променя с времето.

-Участвали ли сте във фестивала в Ню Йорк, който беше през Февруари?

Агон: Аз не отидох!

Брайън: Аз участвах. Филмът ми беше номиниран в категория Разказ и история.

-Какъв беше фестивалът сравнен с този в Пловдив?

Брайън: По-затворен и формален. Там имаше вход, всичко беше по-официално и само за една нощ. Този в Пловдив е отворен за повече хора. Лично на мен ми харесва повече.

-Избройте някои по-интересни държави, които сте посещавали по работа.

Агон: Най-интересната държава, в която съм бил е Албания. Правя кратък филм за културата там, защото има много места за посещение. Има красива природа, която никой не е снимал преди, а и държавата е с богата и еднотипна култура.

Брайън: Аз съм бил в Чили, Салвадор, Австралия, Нова Зеландия, Антарктика. Най-забележителна беше Нова Зеландия. Сега докато съм в България снимах в Рила и София.

-Как се чувствате в България?

Брайън: Тук съм за две седмици и много ми харесва. Обиколих Седемте рилски езера. Ще отида и до Шипка, във Варна и Шумен.

Агон: Аз съм от един ден (смее се), но за сега мога да кажа, че обичам града.

-Мислите ли, че Пловдив беше правилен избор за провеждането на фестивала?

Агон: Абсолютно! Градът разполага с култура, която се среща рядко. Има съвкупност от много епохи.

Брайън: Както каза Агон, тук има неща, където ги няма навсякъде. Навсякъде има църкви, но не навсякъде има такива руини и античност. Важно е хората да изпитват нови емоции. В големите градове всичко е познато. Почти всеки фестивал се прави в столицата на държавата, което е скучно.

-Може ли фестивалът в Пловдив да се превърне в традиция?

Агон: Надявам се фестивалът да продължи и през следващите години и да привлече още повече участници.

Брайън: И аз мисля, че ще се развие успешно. Правят се все повече дрон фестивали и този ще е един от тях. Най-вероятно дори ще се включат и нови категории.

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…