Работата на Фондацията се усложнява, но няма да спре

Обидени сме на хората, които промениха логото ни с кибрит и туба бензин

Паулина Гегова

Много хора се изказаха за ситуацията от съботния ден. Той вдигна на крака не само целият град, но и цялата държава. Точно затова Под Тепето и Капана.бг търсят различни гледни точки на хората, свързани по един или друг начин с тютюневия град. Може би едни от най-значимите са екипът на Фондация „Пловдив 2019”, тъй като градът беше и все още е включен в апликационната книга на Европейска столица на културата.

Срещнахме се с изпълнителния директор на „Пловдив Заедно” – Валери Кьорленски, който ни сподели своето мнение и бъдещите планове на Фондацията, относно изгорелите паметници на културата.

-Г-н Кьорленски, как започна работата на Фондацията с изоставените складове?

Фондацията е организацията, която възобнови дебата около тютюневите складове. Ние им обърнахме внимание, влезнаха в нашата организация и те станаха много по-видими. Никога не сме имали инфраструктурни намерения в тютюневия град, защото земята е частна. В нашата програма влизаха събития и намеси в публичните пространства на тютюневия град и фокусиране на вниманието на собственици и граждани към забележителното културно и архитектурно наследство на града. По този повод направихме сайт, в който градът е подробно картографиран, има снимки, има история на отделните складове. Направихме няколко публични дебата, посочихме няколко добри примера за съхраняването им. Предстоеше ни да изготвим бизнес модел, който да убеди собствениците, че има смисъл да се финансира в тях.

-Какво предстои от тук нататък?

 И бутнатият преди няколко месеца склад, и изгорелите сега са лоша новина за града. Задачата ни много се усложнява, но в случая с тютюневия град съм напълно убеден, че Община, Фондация и гражданско общество имат едни и същи интереси, а именно запазването му. Анонимната омраза, която се излива в медиите към нас и Общината са неуместни. Собствеността е отговорност, а отговорността за тази собственост трябва да се носи от собствениците. Ние сме твърдо убедени, че трябва да продължим програмата и да работим. Но тютюневият град е само малка част от програмата. Тя съдържа общо четири платформи, в които складовете влизат. Но определено Пловдив заслужава да бъде запазена паметта му.

-Какво е мнението ви относно огъня?

Да горят културни паметници винаги е трагедия. Не съм сигурен кой го е запалил, но самият факт, че горяха е лош знак. Аз мисля обаче, че това нещастие трябва да ни накара да се обединим и работим заедно, а не да се мразим и да се плюем. Чувствам се лично обиден на хората, които анонимно извадиха нашето лого и го промениха с кибрит и туба бензин. Никой от нас не е запалил складовете, нито се е грял на огъня след това. Успехът на Европейска столица на културата е непосилен само за екипа на Фондацията, затова трябва помощ и от гражданите. Не ми се иска да вярвам, че палежът е умишлен и че хора са способни на такова нещо. От друга страна, всичко в този свят е възможно. Може да се окаже и нелеп инцидент, и огромна конспирация. 

1 comment

  • Comment Link А.Николов А.Николов Авг 23, 2016

    Пак старата песен на нов глас, че няма как да е умишлен палеж...

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…