Успехът не е въпрос на късмет. Късметът е когато подготовката срещне възможността - Стоян Стоянов - Слаш

Христо Христов - Зипо и Стоян Стоянов - Слаш, по-познати като Зипо & Слаш са дует от повече от година. Рап музиката им се отличава от тази, която сме свикнали да чуваме по радиото и телевизията, а външният им вид – още повече. Няма да видите момчетата с широки дънки, шапки с козирка и татуировки. Напротив, те са винаги в костюми, елегантни и сдържани, поне докато не се появят на сцената. На нея се превръщат в хищници. Първият им успешен проект е песента „Мъж ли си?”, в която се пее за насилието над жените. 

Родени в Стара Загора, и двамата са се занимавали с изкуство още от деца. Христо пее в хор от 6-ти клас, а Стоян е тренирал спортни танци от 4-годишен, като си е заслужил много победи в национални шампионати. 

За да ни разкажат малко повече за музиката и себе си, рапърите застанаха пред Паулина Гегова и Капана.бг. Ето какво споделиха те:

-Момчета, как решихте да се занимавате с рап?

Зипо: През 2008-ма г. имах няколко написани текста. В последствие реших, че мога да ги съчетая с музика. Влезнах в една старозагорска група, създадена от Слаш. Сприятелихме се и в последствие станахме дует.

Слаш: Занимавам се с музика от 14-годишен. Малко по-късно създадох групата „СТЗ отбора”, където се запознахме с Христо. От 2015-та година сме дует и вече имаме няколко излезнали парчета.

-Защо избрахте точно този стил?

Слаш: Това е най-добрият начин, по който можем да изразим чувствата си. Енергията, която излъчва стила е нашата енергия. Най-близка ни е.

-Вдъхновявате ли се от някой изпълнител?

Зипо: Аз слушам по-новаторска музика. Вдъхновявам се от Слаш!

Слаш: Не мога да посоча конкретен изпълнител. Слушаме много стилове, гледаме да се образоваме с разнообразна музика . На мен лично, най-интересна ми е музиката от 70-те до 90-те.

-На какво наблягате в своята музика? С какво се различавате от другите рап изпълнители в България?

Слаш: При нас интересното е, че навлизаме с по-дълбок бас. Интонирането на flow-а е важно. Има и напевност. Цялостният ни стил е много по-различен – начина, по който се обличаме, по който се движим на сцената. Ние носим костюми в ежедневието и това, че правим рап не ни ограничава. Искаме да бъдем естествени. Самите песни са много различни една от друга – има със социални теми, сексуална тематика, комерсиална лирика. Новото ни парче се казва „Квартала на богатите”, което е по-меланхолично и бавно. 

-Къде сте се изявявали до сега?

Слаш: В момента сме на турне в осем града. Утре имаме участие в Паша, а други ден в Пазарджик. Заснехме реклама за Виктория спа и на 11-ти ще представим песента в София. 

-Освен, че пеете, записвате и клипове на други изпълнители. Зипо, ти си режисьора. С кого си работил?

Зипо: Снимал съм видео клипове на Фо, Димчо, на изпълнител на Спенс, на почти всички изпълнители на Картел рекърдс.

-Каква е разликата между това да си режисьор на рап и изпълнител?

Зипо: И в двата случая има тръпка. Чувствам се еднакво комфортно и пред камерата и зад нея.

-Пробивът в този бранш е труден. Какво е нужно, за да успееш и на какво разчитате вие?

Зипо: Много работа, упоритост, вяра. Необходим ни е нашият мениджър Стенли. 

Слаш: И не е въпрос на късмет. Късмет е когато подготовката срещне възможността. Докато усърдието неминуемо води до успех. 

-Ако имате възможност да запишете парче с някой изявен рапър, кой ще е той?

Зипо: Juicy J.

Слаш: С Kendrick Lamar и The Weekend. 

-Какво мислите за рап музиката в България? Одобрявате ли я или смятате, че не е достатъчно качествена?

Зипо: Вървим в положителна насока. Вече се създава пазар, който липсваше преди 2012-та. Една определена част от хората правят нещата много професионално и успехът е крайният резултат.

Слаш: Нашата музика е много добра! (смее се). Като всяка друга музика и в рапа има много добри изпълнители, има и лоши. За щастие има разнообразие, което ражда конкуренция, а тя успех!

-Как ще коментирате факта, че в страната ни се котират комерсиални песни, а много по-стойностни откъм музика и лирики дори не се пускат по радиото?

Слаш: В целия свят е така и причината е публиката. Тя определя кое да е комерсиално и кое не. В един даден момент, в Америка ъндърграунд музиката стана комерсиална, защото хората започнаха да я търсят и слушат. Марката продава и това е истината.

-А трябва ли да се робува на този комерсиализъм, заради постиженията?

Слаш: Всеки прави собствения си избор. Не е задължително някой да робува на каквото и да е. Ние правим неща, които ни харесват и по стечение на обстоятелствата, те се харесват и на хората. 

Зипо: Стараем се всяка стъпка, която извървяваме да я правим професионално. Нашето комерсиално не е като на останалите. При нас има стилистика, има социална нотка. Изразяваме мислите и емоциите си в дадения момент. Гоним актуалност, оставяме се по течението, защото така стигаме по-лесно до хората.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…