Виктор Янков ще поеме международната комуникация в „Пловдив 2019“. Той ще отговаря за връзките с международните партньори като заместник–директор „Международна дейност“ в  ОФ„Пловдив 2019“. Виктор отдавна е много известно име в културните среди- между 2013 и 2016 година Виктор е фестивален директор на "Нощ на музеите и галериите" в Пловдив. Той ще поеме новото предизвикателство от началото на януари. Неговата задача във Фондацията ще е да съдейства за успешна координация на международното участие в програмата на града през 2019-а, партньорствата в и извън мрежата на Европейските столици на културата. Ще организира международните срещи,  на които градът ще е домакин в следващите три години, също и представянето на Пловдив на европейската културна сцена.

Длъжността е част от новата структура на фондация “Пловдив 2019”, одобрена с решение на Управителния съвет, която следва закономерното разширяване на екипа. Решението се базира на споделения опит от други Европейски столици на културата и препоръките от мониторинговия доклад. Поетапно ще бъдат обособени екип за международна комуникация и партньорства, както и екип за продукция. В новата структура вече са включени и предварително планираните четири културни мениджъра, които ще поемат координацията на четирите програмни платформи на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.  

„Днес Пловдив е изправен пред възможността да утвърди ролята си на културен център и да стъпи на международната карта. 2019-та година е шанс да покажем, че културата може да променя начина, по който живеем“, казва Виктор Янков и допълва, че навсякъде в Европа участието в културата е разпознато като човешко право и като фактор за развитие и устойчивост.

Виктор Янков притежава богат опит в организирането и промотирането на мащабни културни събития. Участва активно в изграждането на  културната идентичност на града. Съавтор е на изследване за спасяването на Кино „Космос“ пред Съвета на Европа -  „Cosmos Case”. Завършва специалност “Политология“ в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“. Между 2013 и 2016 година Виктор е част от екипа на Фондация „Отворени изкуства“, Пловдив като фестивален директор на „НОЩ/Пловдив“.  Работата му с Фондация „Отворени изкуства“, Пловдив стартира през 2012 когато е куратор на фестивала „Улица Отец Паисий“- ТЕКСТ. Работата му с емблематичните културни организации основани от Веселина и Катрин Сариеви (Галерия Сариев, artnewscafe, Фондация Отворени Изкуства) стартира през 2008 година когато става част от artnewscafe, Пловдив. Като представител на „Отворени изкуства“ е участвал в редица международни форуми по проблемите на изкуството в публично пространство и управлението на културни проекти: In Situ – Conference on Art in Public Space, Marseille, France , LOCOP Research Conference / Budapest, Hungary, Sazlburg Global Seminar и други.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…