Наричат я първата Дама на българското кино. Родена в Дупница, на днешната дата, тя показва талант, който винаги ще бъде еквивалент на професионализъм и винаги ще се дава за пример на бъдещите поколения актриси. Красивата, нежна, излъчваща спокойствие с перфектните си черти и дълбоки тъмни очи, Невена, винаги ще бъде еталон за родния театър и родното кино. С незабравимите си роли в "Крадецът на праскови", "Момчето си отива", "Тютюн", "Отклонение", "Карамбол" и още много други, си издейства челна позиция в каталога на най-великите творци на България. Невена Коканова почина през 2000 г., но нейното лице винаги ще краси екрана и ще напомня за една мека топлина. По случай рожденния й ден, обаче, ви припомняме нейния мироглед с няколко фрази от различни етапи от живота й, които показват същността на една вечна жена. 

"Разочарованието винаги идва от човека, към когото храня особено доверие. Такава е структурата на моето съзнание. Аз съм доверчива, но не в глупашкия смисъл, а в моралния. Мисля, че след като аз се отнасям доверчиво към ближния си, трябва да има отговорност. Когато има разминаване, го преживявам тежко. Боледувам. И като го преболедувам, този човек вече го няма за мен. Изчезва. Това е нещо като смърт."

"Любовта има толкова много лица! Можеш да я откриеш навсякъде, ако очите на душата ти са отворени... Не бих казала, че любовта е чувство. Тя е състояние на цялото твое същество. То е трамплин, от който душата ти се извисява, всички клетки на организма достигат върховния си заряд. Тогава си по-работлив, по-талантлив, по-градивен."

"Да напиша книга за живота си? Не! Това биха били страниците на моята душа, а нямам ли още бели (страници), върху които искам да пиша? Това ли е причината… не знам и аз. Или действително аз знаех как да се държа пред хората, но онова, което е мой свят, мисля, че е много действително мое и няма всеки право да ми го докосне, да го пипне, да го помирише, да го вкуси… От къде на къде? Това е моят си живот."

"Да откриеш своето място – онова, което е в синхрон с душата ти, в което си се прераждал в прекия и преносния смисъл на думата, е като среща с голямата любов."

"Тръгне ли човек с чисти подбуди към нещо, винаги успява."

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…