Негативите от една екологична грешка направена днес ще се усетят след 10 - 20 години, казва ландшафтният архитект

Пловдив е единственият областен град, който няма отдел „Зелена система“

Повдигнато е второ производство в Орхуския комитет за това, че България не е привела нормативната си база в съответствие с Орхуската конвенция

Паулина Гегова

Състоянието на околната среда в България се влошава все повече. Както е известно, пловдивският въздух е най-наситен на фини прахови частици в цялата държава, а от ЕС изкараха становище, че страната не е изпълнила задълженията си за прилагане на директивата. 

Оказва се, че Пловдив е единственият областен град, който няма отдел „Зелена система“. Отговорността за зелените площи е възложена на ОП „Паркове и градини“, което не е правилно, защото те са предприятие, което трябва да се занимава единствено с поддръжката на вече съществуващите зелени пространства, а не с планиране. Предприятието не разполага с тесни специалисти, инженери озеленители или ландшафтни архитекти. 

По този случай, се свързахме с ландшафтния архитект Станимир Шаламанов, който е участвал в програмата за управление на зелената система. 

Неговото мнение е, че не бива да се възлагат задачи на ОП „Паркове и градини“ по изпълнения на нови паркове, защото не разполагат с нужния бюджет. Той е разписан и гласуван само за поддържане на вече съществуващи зелени площи и когато им се възложи ново строителство, те не могат да изпълнят проекта, защото нямат средства да закупят въпросната растителност.

През 2002 – 2003г. от НТД по озеленяване към РНТС направиха отчет, че на предприятието са нужни минимум 10 млн. лева годишно за поддръжка на зелената система. В момента техният бюджет възлиза на близо 6 млн. лева. 

През 2013г. от Общински съвет в Пловдив е приета програма за поддръжка, развитие и опазване на зелената система, която разписва рамката на това какво трябва да се направи относно зелената система до 2025г. Според арх. Шаламанов програмата е планов документ, който никой не прилага, защото в Общината няма хора, които да приложат приоритетите, заложени в него. 

Общият устройствен план от 2007г. защити теорията, че на всеки обитател се полагат 16 кв. м. зелени площи за широко обществено ползване. С промяната на общия устройствен план през изминалите 10 години, обаче, се забелязва близо 10% отстъпление от заложените периметри. 

Въпросът не е колко дървета са засадени, а колко се секати след 20-30 години какво устойчиво влияние ще имат. Дървото не е като къщата. Не го строиш за две години и после да я обитаваш. Нужно е много време, за да получиш резултат, споделя Станимир Шаламанов. 

Преди дни се повдигна отново въпросът за изграждане на втори Гребен канал на устието на река Марица, за да могат да се провеждат световни първенства на него. Въпреки това, по стандартите на ФИСА Пловдив е готов да провежда такива първенства и в момента. 

Твърдението, че територията ще се облагороди е много порочно, защото Общината не се грижи добре за нея, а трябва да го прави по презумпция. С направата на втори Гребен канал, зелените площи ще намалеят, защото част от тях ще бъдат застроени. В аспекта на това, че Пловдив е на челните места по съдържание на фини прахови частици във въздуха и в контекста на климатичната обстановка, лишаването от зелени площи е пагубно. За мен втори Гребен канал е безумие, което не е необходимо на града. Зеленото не е панацея за качеството на въздуха, но вегетативната листна маса, заедно с водораслите, еединственото нещо, което филтрира въздуха от фини прахови частици и произвежда кислород. Изключително важно е правилното планиране на зелената система и правилната поддръжка, защото негативите от една грешка направена днес ще се усетят след 10-20 години, заявява арх. Шаламанов.

Програмата за зелената система е написана от десетина специалисти ландшафтни архитекти и е приета от цялата колегия, както и от Общински съвет. И все пак, тя не се използва по предназначение. 

Нормално е от ЕС да ни съдят за влошаването на въздуха. От две съдебни инстанции заявиха, че Общината не е виновна, но тя е виновна именно затова, че не е предприела и не предприема всички необходими действия, нужни да подобрят качеството на въздуха. Типично по нашенски си пъхаме главата в пясъка и се преструваме, че всичко ни е наред. Но реално, има повдигнато второ производство в Орхуския комитет за това, че България не е привела нормативната си база в съответствие с Орхуската конвенция. 

Продължаваме да следим и темата с озеленяването на творческия квартал „Капана“, защото това е една от зоните, с крещяща нужда от зеленина, а трудно изпълнение на задачата, поради редица фактори. 

Безспорно се придаде една много добра функция на Капана. Идеята за такова занаятчийско пространство е страхотна, но от гледна точка на озеленяването, не се направи нищо и тук не бива да обвиняваме ОП „Паркове и градини“. Това е общинска собственост и Общината трябва да се погрижи как изглежда квартала. Разбира се, трябва да се провери дали под паважа няма водопровод, защото не може да се засаждат дървета на два метра от него. Трябва да се вземе предвид и това, че улиците са тесни, но винаги има какво да се направи. Най-малкото, могат да се сложат саксии с цветя или кашпи, в които да растат малки дръвчета или храсти. На стълбовете, пък, могат да се сложат също саксии, както направиха на Главната улица. В Испания, например, е пълно с тесни улички, но те са обсипани с цветя и придават съвсем различно усещане и вид на обстановката, обяснява Станимир Шаламанов.

Често при грижата за околната среда се споменават и личните граждански дейности и инициативи. Според арх. Шаламанов, обаче, това не винаги е добър вариант, защото са малко хората, които разбират от озеленяване. Ако човек, който няма задълбочени познания в областта сам засади дърво, той ще го засади където сметне за добре. Но има риск, защото под повърхността има техническа инфраструктура – канал, водопровод, кабели и ако е поставено там, след време корените му ще разрушат тази техническа инфраструктура, при което Общината ще трябва да вложи стотици хиляди левове, за да я поправи. Затова всяко едно озеленяване, дори личната инициатива, трябва да се прави със съответен проект и схема. 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…