Паулина Александрова

Постановката на Пламен Панев „Симулатор за чифтосване” разплака от смях препълнената зала на ДК „Борис Христов” снощи.  С доза ирония и голяма порция хумор Йоана Буковска, Герасим Георгиев – Геро и Георги Спасов разкриват не дотам забавните в истинския живот болни женски амбиции за брак по шаблон, неистовия страх от обвързване на мъжете и маските, които слагаме за пред обществото.

 Действието се развива в ресторант „Блаженство” , в който обслужва психически нестабилния, но напълно отдаден на професията си сервитьор, в лицето на Георги Спасов. Там цяла седмица Миранда провежда интервюта с потенциални съпрузи, но никой не отговаря на изискванията, които тя стриктно е описала във формуляри. Най-кошмарна обаче се оказва срещата й с Джефри, идващ само защото неговата приятелка му е казала, че със сигурност вечерта ще завърши в леглото. Той е дете от „смесен брак” – майка му е от Манхатън, а баща му – от Бронкс. Както самия Джефри се представя и цяла вечер се опитва да убеди събеседницата си, той е „гадно копеле от Бронкс, което нарушава всички правила”, но на практика има страх да възразява на жените. Според него начинът, по който се отнася Миранда към него, като попълва всяко негово действие в многобройните си бланки е „гъзобъркащ метод за общуване с хората”. Въпреки просташкото държание на Джефри, тя все пак се опитва да изкара наяве истинското му лице, защото майка й й е казала, да си търси съпруг от Манхатън.

 Различията и странностите на двата образа непрестанно ги вкарват в нелепи ситуации, в които публиката трябва да направи избор вместо тях и така да играе ролята на Злата съдба, а невротичният сервитьор винаги се смее зловещо на ужасното й решение.

 През цялото време Джефри се опитва да прелъсти Миранда ту с образа си на лошо момче от Бронкс, ту с уменията си да танцува класически балет с изящните си закръглени форми. Цяла вечер се опитва да я натряска до козирката с  шато „Безвкусие”, отлежала реколта от миналата седмица и после да я изтряска. Тя обаче е твърдо решена да се омъжи. Мечтае за мъж, състоящ се от три прости думи с точки между тях, който да я плени със 17 прелъстителни срички. Накрая той ги намира: „Дом, деца, деца и дом, а вишната на двора прецъфтя”. Стига дори до там, че да й предложи брак и да й разкрие душата си, но тя му отказва под предтекст, че се познават от скоро. След тоталното унижение и загуба на надежда Миранда го кара да попълни завършителен протокол за срещата и молба да спи с нея. Изумен от двучасовия ад, на който го подложи, Джефри я пита защо не му е дала тази молба по-рано, а тя отговаря „Как защо? За да не ме помислиш за лесна!”

 
Много смях и приятни емоции изпитаха зрителите на тази нелепа среща. А, тъй като публиката решава на къде да се развие действието, следващият път постановката може да бъде съвсем различна.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…