Почти театрален… Почти спектакъл… По-скоро граничещ с приятелски разговор. Единствената разлика между приятелското споделяне и моноспектакъла на Весела Радева се състои в това, че Весела е на сцената. И край.

В 4хП не се играят традиционни театрални постановки, каквито сме свикнали да гледаме. Там не се играе, а се случва нещо. Точно определен и наизустен сценарий рядко има и актьорите свободно могат да променят текста през собственото си съзнание, да импровизират и сами да случат събитията. Или пък не сами, а заедно с публиката.

„Една голяма малка лудост“ е по текст на Николай Георгиев, който младата актриса не изигра, а изживя на сцената. Ако някога сте се чудели защо булките бягат от сватбите си – отидете да видите. Обществото ни е движено от норми, но какво са нормите ако не просто единица мярка за нелепост? Нормата е граница, след чието прекрачване започва същината на живота. Веднъж прекрачени, границите спират да съществуват и душата може да се рее освободена от досегашните ограничения, които е търпяла.

Колко пъти сте правили това, което трябва, защото се чувствате задължени от собствените си нрави и очаквания на хората около вас? Колко пъти сте пренебрегвали собствените си желания в името на това близките ви да бъдат щастливи? Весела представи монолога на една свободна душа, която успява да пребори собствения си страх. Така силно се припознах в нейните думи, че в един момент, съвсем неусетно, се оказах седнала на стол срещу нея, част от случването, оглеждаща се в очите ?. Това му е хубавото на почти театралния театър – във всеки един момент актьорът може да ви предизвика и провокира или пък вие да направите същото с него.

Някъде, разпокъсана между телефонни разговори и гари, стои една почти случила се и почти изживяна любов. Едно такова силно усещане, което те кара да мислиш, че си откраднал миг от собствения си живот, което ти вдъхва смелост и кураж. Ако сте изживели нещо подобно, макар и много отдавна, преди години, тази голяма малка лудост ще провре пръсти между ребрата ви и ще достигне едно прашасало кътче във вас, което е чакало да бъде събудено.

А как започна всичко и как ще продължи… Всеки сам пише историята си.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…