Официална пресконференция бе дадена по-рано днес след премиерата на „Сестри Палавееви“. На нея присъстваха авторът на романа Алек Попов, директорът на Драматичен театър Пловдив – Кръстьо Кръстев, Александър Секулов, Деляна Митева, Елена Панайотова, Петко Танчев и Алексей Кожухаров.

Началото на пресконференцията даде Кръстьо Кръстев, който с огромно щастие приветства всички присъстващи. С неприкрита радост сподели впечатленията си от вчерашната премиера и благодари на целия екип, който е работил по постановката. Той е кръстник на жанра „партизанска комедия“, както определиха театралния спектакъл.

Можем да кажем със сигурност, че идеята на Пловдивския театър да се адаптират съвременни български книги е успешна, заяви Александър Секулов, чиято премиера „Няма ток за електрическия стол“ очакваме тази вечер. Романът взима сила от театъра, а театъра черпи от съвременната литература към този момент. Това е особено значимо, заяви Секулов. Създаването на тази постановка е особено тежък ангажимент, който не се поема от много български театри. Така пловдивския театър не само си върши работата, но и излиза извън клишетата. 

Театърът не е просто място, на което да се забавляваме. Той има силно застъпена социална функция, а самото представление бе определено като спектакъл със социално-терапевтична функция. То е насочено към различни възрастови групи и се възприема добре както от младата аудитория, така и от тази, която има дългогодишен опит в посещението на театралните салони.

След „Възвишение“ на Милен Русков, „Сестри Палавееви“ на Алек Попов, „Няма ток за електрическия стол“ на Александър Секулов, екипът на театъра не губи време и е готов с още представление. Това е „Трънски разкази“ на Петър Делчев, а драматизацията се нарича „Вълци“, разкриха Секулов и Кръстев. Това са спектакли с коренно различни похвати, което прави чест не само на пловдивския, но и на българския театър. 

Алек Попов отправи поздравленията си към екипа, работил по неговия текст. Той сам заяви, че постъпката им е особено смела, защото книгата не е удобна за целта, но нейната същност е съхранена. Смисълът и посланието се усилват многократно, когато са поставени на сцена, заяви той. Попов и Деляна Митева даже разкриха, че след поставянето на текста, са направили леки редакции на прозаичния текст. Според Митева актьорите имат органичен рефлекс към самия текст, което ги е провокирало за корекциите. 

Петко Танчев пък призна, че никога не е работил толкова много по даден текст. Целият екип, който е работил по „Сестри Палавееви“ наброява 25 души, което го прави един от малкото мащабни проекти, правени у нас през последните години.

Директорът на театъра наблегна на деликатността на постановката. Според него това е основното й постижение. Всички бяха единодушни в мнението си, че идеята е била да изненадат зрителите в неочаквания обрат на комедийност и трагичен финал на представлението. Нито може, нито искаме всички да харесват представлението, заключи авторът на „Сестри Палавееви“.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…