Световноизвестният хореограф, драматург и режисьор Раймунд Хог представя спектакъла КВАРТЕТ в рамките на ONE DANCE WEEK 2015

Един от най-интригуващите хореографи на съвременния танц за всички времена – Раймунд Хог, в компанията на четирима изпълнители от световна величина, ще представи спектакъла КВАРТЕТ по време на ONE DANCE WEEK в Пловдив. Раймунд Хог е дългогодишен драматург на театъра на легендарната Пина Бауш. Носител е на множество награди, между които Награда за хореография на Германия, Награда на критиката на Франция в категорията най-добър чуждестранен спектакъл, а авторитетно списание Tanz го обявява за „Танцьор на годината”. Зрителите ще могат да се насладят на таланта на Хог и спектакъла КВАРТЕТ на 26 октомври, 19:00 ч. в Дом на културата "Борис Христов" – Пловдив. Билети за спектакъла могат да бъдат закупени на цена от 10 лв. в мрежата на Eventim, а за онези, които искат да станат част от всички събития на фестивала, има специален Фестивален пас на цена от 40 лв. 

„Чрез КВАРТЕТ искам да говоря за живота и смъртта, за човешкия опит, който придобиваме, за връзките, които изграждаме, за различията – разказва за постановката Реймунд Хог – В този спектакъл успях да събера любимите си четирима изпълнители – Орнела Балестра, Марион Балестер, Емануел Егермонт и Такаши Уено, които са утвърдени имена на световната танцувална сцена и влагат своите специфични умения и поглед към съвременния танц, допринасяйки по този начин за качеството на спектакъла. Когато към тях се присъедини и японската изпълнителка Юта Ишикава, както и моят артистичен партньор Лука Джакомо Шулте, КВАРТЕТ придоби завършен вид.“.

Спектакълът е творческа колаборация между танцьори от Япония, Франция, Италия и Германия, които под вещия поглед на Хог, създават танцово преживяване, в което умело се преплитат ситуации, движения, емоции – всички те продиктувани от личния им опит и културни особености, които те самите донасят със себе си на сцената. 

Специфично за КВАРТЕТ е и необичайната комбинация на музика от различни периоди и държави, която създава културни референции и събужда колективни спомени в публиката. Хог комбинира струнни квартети от Франц Шуберт и други класически произведения с италиански канцонети, японски поп, американски мюзикъли и мн.др. Музиката е изкусно подбрана от хореографа, който чрез нея, чрез уникалността на всеки танцьор и чрез движенията на сцената, създава многопластова постановка, покосяваща всички сетива на зрителя. 

В КВАРТЕТ, както и във всички свои спектакли, Хог изпълнява ролята на церемониал майстор, които умело ръководи случващото се на сцената. Неговото тяло, деформирано от заболяване в ранна детска възраст, подсилва ефекта от движенията на танцьорите, отваряйки съзнанието на зрителя за различието във всичките му форми. Спектакълът създава собствено време и пространство, в което детайлът е от изключителна важност, а всяка стъпка и всеки жест са педантично артикулирани от изпълнителите, които са изцяло погълнати от това, което правят. Хореографията се придържа към фиксирани последователности от стъпки и жестове, като правилото е те да не бъдат нарушавани, защото в противен случай действията ще загубят магическата си сила. Красотата на музиката опиянява, а танцът оставя отпечатъците си върху телата и душите на всички, които го съпреживяват. 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…