Испанските танцьори изкараха наяве голото животно, дремещо в нас

Стефка Георгиева

Седмицата на танца започна повече от обещаващо. Първият от общо деветте спектакъла, които ще бъдат представени, се зарадва на огромен интерес и залата на Дома на културата „Борис Христов“ беше изпълнена от дошлите, да се насладят на съвременното танцово изкуство. 

Спектакълът, който видяхме се нарича „Животно“ и бе изпълнен от Компания Даниел Абреу, Испания. Спектакъл, да, защото това бе представление, далеч прекрачило границата на традиционното движение в ритъм, каквото често виждаме. „Животно“ съчетава в себе си изкуството на танца и театъра, а крайният резултат, съдейки по погледите на гостите, бе наистина впечатляващ. Цялото събитие протече в рамките на един час, в който нямаше как да откъснем очи от хората на сцената, които не знам как да определим – танцьори или актьори?

Какво всъщност е животно? На този въпрос можем да ви отговорим изключително лесно – един пърформънс на испанската група, който сблъска първичното в нас, потребностите ни от най-ниско ниво с цялата ни същност на работещи хора, без значение дали се занимаваме със счетоводство или изкуство. Голото животинско тяло се изправи пред облеченият в риза и панталон мъж, за да му покаже какво всъщност се крие вътре в него. Първичния инстинкт не може да бъде прикрит от дрехи, носим го в себе си, в най-дълбоката част на същността ни, тази, наследената от предците ни, която се опитваме да прикрием. Може би защото ни е срам или пък защото смятаме, че отдавна не сме маймуните скачащи по дърветата. И може би е така, но във всеки от нас дреме едно животно, без значение дали е заек или лъв, което е в основата на характера, който проявяваме в годините.

Изключителната провокация в целия спектакъл бяха голите тела, които изразяваха вътрешните пориви. На моменти съвсем голи, като Адам и Ева, в други епизоди – облечени прилежно, сякаш редуваха различните прояви на нечий характер. В конкретния случай характерите бяха 5, колко бяха и участниците в спектакъла. 

И като заговорихме за характер, не той е особено характерен за животните, а тяхната физическа издръжливост и специфика на движенията. Което ни води до друг момент – изключителната физическа подготовка на всеки един от участниците. Поддръжките бяха повече от майсторски и изпълнени с такава лекота и финес, че като нищо ще си помислите, че не са нужни почти никакви усилия за тях. А усилия са нужни и то може би повече, отколкото можете да си представите. Само един танцьор може да оцени движенията на русокосата девойка, която изкачваше мъжки тела сякаш това е най-естественото нещо в света.  Грациозна като птица и силна като хищник, изключителната танцьорка покори сърцата и очите на мнозина в аудиторията, като дълго след представлението публиката продължи да обсъжда невероятното и изпълнение.

Трудно или не, няма как да не приемем дремещото животно в нас, което от време на време подава нос напук на опърничавостта ни, с която се опитваме да го прикрием. То е наше и не е нужно да се срамуваме от него. Ние и животното сме едно, и колкото по-лесно го приемем, толкова по-лесно ще обитаваме в хармония общото ни тяло.

Фотограф: Марица Колчева

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…