Спектакъл, който влиза в публиката

За приликата между жената и нейната чанта

Илияна Тоткова 

(М)ИМОЗА е заглавието на средната версия – големина (М), от серията спектакли на Тражал Харел в седем размера от XS до XL под общото заглавие Двайсет изгледа или „Париж гори“ в Джъдсън чърч. Представленията преплитат постмодерна смесица от поп култура, високи референти, техническа виртуозност – движенческа и вокална, лежерно „ежедневно“ поведение, харизма, артистизъм, своенравие, театралност, дискотечност, мода, всекидневност.

(М)ИМОЗА е резултат от колаборацията между четиримата хореографи: Сесилия Банголеа, Франсоа Шино, Марлене Фреитас и Тражал Харел.

 ‘’Аз съм истинската  Мимоза’’ – с тези встъпителни думи започна самият спектакъл, но не ги чухме веднъж,  освен  това  видяхме и различните лица и трансформации случващи се сред  публиката. Естествено, няма истинска  Мимоза , непостоянството на личността и нейните визии, промените на артистите пред очите на публиката, сменяйки грима и дрехите си в публиката, влизайки във воуг сцената на Харлем през 60-те години. Скандални, блестящи, атрактивни, предизвикателни, затрогващи - танцьорите направиха това, което липсваше на колегите им от предишните спектакли - докоснаха се до публиката по всеки един възможен начин. Не просто се докоснаха, те направиха публиката част от самият спектакъл. Нямаше човек, който да не пее заедно с артистите или пък да не се е поклащал под ритъма на музиката, гледайки невероятните им танцови умения. Получихме и сериозни житейски  съвети за това как да различим оригинала от фалша и за приликата между жената и нейната чанта. Самоувереността и убедителността  на артистите искрящи от усмивките и радостта на лицата им, са причина представлението да има особено емоционално въздействие върху публиката. Те не просто ни забавляваха искрено, но дори направиха небивалия реверанс да изпратят публиката си. Как да останеш безпристрастен след такова отношение?

 В такива моменти  и най-нередовният  посетител на културни мероприятия се чувства оценен от артиста, когото е удостоил с внимание и уважение.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…