Кадрите по актьорско майсторство, които запълват театрите и снимачните площадки, излизат най-вече от НАТФИЗ. Но освен академията има и още няколко учебни института, които също държат нивото и то не по-лошо. Разбира се, сравняването между школите е напълно ненужно и нелогично. В крайна сметка, всичко се осланя на трудолюбието и в доста голяма доза на късмета. 

Снощи посетихме родната школа в Пловдивския университет, където гледахме открития изпит на II курс по актьорско майсторство с преподаватели Веселин Ранков и Ивана Папазова. Имена, които сами по себе си, носят достатъчно тежест. Цяла България е слушала многократно гласът на г-н Ранков, озвучавал едни от най-знаменитите сериали, излезли на екрана като "Ало, ало", "Алф" и други. А и не веднъж е блясвал и на сцената, водел е знаменити мероприятия и още много. 

Ивана Папазова е добре позната на плодивската публика, а и не само, с постиженията, таланта и множеството си превъплъщения. 

Под тяхно ръководство, студентите излязоха на сцената на Учебния театър и представиха събирателен спектакъл от откъси на Шекспир, наблягайки главно, да не кажем и изцяло на комедиите му. Достатъчно свързваме гения с трагичността на Отело, шизофреничната психология на Хамлет и кръвопролитията в Ричард III-ти, затова забавните му пиеси, дойдоха повече от добре дошли. Така или иначе, малката зала бе претъпкана, пукаше се по шевовете, затова някои дошли дори не успяха да влезнат. Освен роднини и приятели, на събитието присъстваха и преподаватели от университета, и няколко специални гости от Пловдивският театър в лицето на директора Кръстьо Кръстев, актьорите Ники Станчев, Стоян Сърданов и други. Народ имаше и през по-голямата част от времето, той се смееше. Да, смехът бе основна тема през този час и половина. 

Младите студенти представиха част от "Сън в лятна нощ", "Укротяване на опърничавата", Двамата веронци", "Комедия от грешки" и още много, с който както ни сподели доц. Ранков за поканени във Варна, за да представят Пловдив в театрален фестивал. Можем да им пожелаем само късмет!

Колкото до самата постановка, тя беше разновидна откъм изпълнение. Децата не можеха да прикрият своето притеснение и има още много какво да учат, но да не забравяме, че те са само II-ри курс и в опитни ръце могат да бъдат шлифовани достатъчно, че да станат конкурентно способни, стига разбира се, да имат вяра в себе си и да не спират да работят. Защото 90% от таланта е бачкане и само бачкане. Някои изпъкнаха доста блестящо и дадоха заявки за едно добро развитие, други имат да извървят дълъг път. Не можех да не забележа пропуски тук-там, недоусъвършенствано присъствие и леко замърсяване, но може би не е правилно да си твърде критичен към младостта, защото тя е точно за това - да те научи и подготви за в бъдеще. В крайна сметка, никой не се е родил готов, пътеката е трънлива, а това е един начален етап, който само ще се доразвива. 

Интересното в случая е, че виждането на режисьорите е опростено. Когато чуем Шекспир, се сещаме за епохалните костюми и стихотворната форма на изказа, но в тази постановка, текстът бе предаден по един по-олекотен и не натоварващ вариант, сценографията бе изчистена откъм декор и помпозност. Нямаше ги големите бални рокли, нито типичните селски облекла. Черното преобладаваше като цвят, за да изпъкнат лицата на участниците. Няколко стола, две пейки и една маса - понякога това е достатъчно! Важно е въздействието, а не дрънкулките, с които актьорът "си играе", за да отвлече вниманието от главната идея. Затова младежите разчитаха най-вече на себе си и партньора. Като цяло, представлението бе живо, стегнато, без излишни разгъвания и органично. 

За сега, ще следим развитието на новите таланти и ще очакваме следващата им изненада. 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…