Всички участници са с прекрасни впечатления от Пловдивската Опера и носят топли и приятни чувства

Ролите са трудни, репетициите – кратки, но това не ги спира или помрачава

Екатерина Стоянова

Броени часове преди генералната репетиция на „Хофманови разкази” в Дом на културата – „Борис Христов”, Пловдив, част от екипа, заедно със зам. кмета на Пловдив – Амелия Гешева и ръководителят на Културния дом, Ива Гешева, разказаха интересни подробности на пресконференция на сцената, пред декора на постановката. Срещата започна със сърдечни поздрави и пожелания за рождения ден на директорката, който е днес.  Думата се подаваше от уста на уста и всички разказаха по нещо интригуващо. Общото между всички, освен самото представление, е радостта и възхищението, породени от топлото отношение на колегите от Пловдивската Опера. Всички са очаровани от любовта и топлината, които се носят тук.

Повече от година и половина е отнело договарянето за гостуването им в Пловдив. Операта е много различна, представяща философия и естетика, с изключително много роли и много трудна.

Режисьор е Урсула Хорнер,  невероятно  усмихната и позитивна жена и изключително интересен режисьор от меката на класическата музика – Австрия.  Тя е живяла 8г в Скопие, където работи и е открила топлите очи на любовта. За българите споделя, че имат прекрасен потенциал и хубава визия, както и добра основа за изграждане.

Работата по проекта не е била тежка за нея, дори се е забавлявала. Единствения проблем, който е срещнала, се е основавал на краткото време за репетиции.  Въпреки това тя има свобода и фантазия, която се развива постоянно и й позволява гъвкавост и дълбочина. Тя уважава всичките си колеги, независимо дали са артисти, техници, или чистачи – те всички, заедно с нея, са едно цяло и не могат един без друг, те са екип.

За спектакъла сподели, че има различни варианти, които  могат да се разпрострат в различни времеви рамки. Самата постановка е много различна от всичко останало, тя е едно красиво фентъзи.  Тя иска да прави спектакли за публиката, но класическата музика няма толкова много фенове, затова е заложила не само на звуковата, но и на визуалната наслада. Според нея хората обичат визуализациите, предпочитат да гледат и им е трудно да затворят очите си и просто да се насладят на музикалната част. Трябва да трансферират картините на сцената, да превърнат постановката в смартфон – интересен за всички.

Костадин Андреев ще се превъплъти в главната роля на Хофман, която е много тежка и трудна, особено заради музикалната част, но, докато на други места репетициите са минавали на нокти и всички са били настървени и нападателни, тук всичко вижда като приятелско и дори не знае как ще се раздели с колегите си. Той дава всичко от себе си на сцената и е прекрасен. Публиката го обича, а за нея той казва, че постановките я възпитават, но трябва да се водят по нейните желания. Хората трябва да видят, чуят и усетят това, което искат.

Михаил Пулев, от своя страна, сподели, че спектакълът е тежък чисто физически, особено за него, но неговите колеги и сърдечната атмосфера повдигат духа му и всичко върви добре. Той изпълнява цели 4 роли – на Линдорф, Копелий, Д-р Чудо и Дапертуто, заедно с Александър Крунев, четири превъплъщения на Злото, Дявола,Смъртта – както искате го наречете. Операта му е дала нов поглед върху ролите. За пръв път я пее на българска сцена, като преди това е заставал на сцената на Кралската Опера в Белгия, а премиерата му е била в Берн.  За него всеки артист започва от нулата, когато получи нова роля. Той се запознава с нея, опознава я, гради образа и надгражда.

Олимпия е героинята на Станислава Иванова, която е изключително щастлива. Тя вече е майка и 3 месеца, след раждането, се е завърнала на сцената – цъфтяща  и сияеща, готова за нови предизвикателства.  Тя влиза във втора постановка на „Хофманови разкази”, а за ролята си споделя, че е много интересна и хубава. Дебютирала е с Андреев, когото нарича „моето бижу” и от когото е силно очарована.

Постановката се състои от 4 различни разказа, като всяка картина е една мини-опера. Има критика, има моменти на любов, нещо ново се развива винаги.  Цикълът Хофман се състои от „Лешникотрошачката”, „Хофманови разкази” и една прекрасна балетна постановка.

С много усмивки и добро настроение завърши пресконференцията, а Марк Фаулър, който е в ролята на Франц, завърши със съвет за чужденците, които идват тук, да внимават, защото  може Пловдив да ги грабне и да си останат тук, нежелаещи да го напуснат.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…