Музика на древни арменски инструменти звуча в Малката Базилика снощи.  Концертът „Полъх от Армения” се организира от Общински Институт „Старинен Пловдив”, Арменски  културно-информационен център и Общоарменски благотворителен съюз „Парекордзаган”/AGBU София.

Събитието е под патронажа на почетния консул на Република Армения г-н Ехиязар Узунян, като това е първият от серията подаръци, които той прави за пловдивчани по случай 25-тата годишнина от Независимостта на Армения.

Музикантите представиха изпълнения на канон, ууд и дудук.От 2008 г. изработката и мелодията, която възпроизвежда дудукът, са записани в книгата за нематериално културно наследство на ЮНЕСКО.

Гост-изпълнителите са за една седмица в България.Гагик Акопян, Нарет Казазян и Диана Вартанян заедно с преподавателката им професор Дзовинар Хованнесян изпълниха произведения от известните арменски композитори Гомидас, Саят Нова, Арам Хачатурян, Бадалян, Майлян, Дзовинар Хованнесян, както и любими арменски народни песни.

Специални гости на събитието бяха председателят на Общински Съвет-гр. Пловдив г-жа Савина Петкова, както и представители на Дипломатическия корпус в града.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…