Гигантът Кристофър Йънг падна на колене пред артистите на пловдивската опера

Имитираше Спайдърмен, за да се заиграе с детската аудитория

Паулина Гегова

Всички сме пленени от блясъка на Холивуд и в определени етапи от живота си, мечтаем да се докоснем до него, по един или друг начин. Разбира се, такива надежди най-често са илюзорно наивни, но начините могат да бъдат разнообразни и метафорични. Един концерт, например, е достатъчен вариант, не по-малко значим от идеята за Американската мечта.

Снощи Пловдив се превърна в Холивуд благодарение на Държавна Опера Пловдив, а блясък имаше. Той се излъчваше не само от разноцветните светлини на прожекторите, впечатляващата гледка към града зад сцената, самата архитектура на Античния театър, но най-вече от изпълнителите, който показаха завидно музикално майсторство. Оркестърът, дирижиран от изключителният професионалист Дерек Глийсън, свири точно, без нито една грешка. Ръцете им си боравеха с инструментите до съвършенство. Сюитите и композициите бяха от едни от най-известните филми, като „Извънземното“, „То“, „Индиана Джоунс“, „Мисията невъзможна“, „Стар Трек“, „Усещане за жена“, „Спайдърмен 3“ и още много други.

Няколко интересни аспекта се откроиха през вечерта. Първият от тях беше, че клишираната и мразена от мнозина мелодия от Титаник, в изпълнението на пловдивския оркестър звучеше много по-хубаво от оригиналната песен на Селин Дион. Беше нежно и докосващо, а не банално и досадно.

Вторият беше хорът на Опера Пловдив, който изпълни сюита от тематичния филм на ужасите „Хелрайзър-Хелбаунд“, композирана от величието в кино музиката Кристофър Йънг. Дошъл специално за събитието, той благодари на публиката и подчерта, че това е може би първият или един от първите концерти в Пловдив за филмови саундтраци. Най-изумително беше, когато този гигант в бранша падна на колене пред оркестъра и хора, преклонявайки се пред таланта и труда им. Самата сюита бе подчертана от светлинни ефекти, които те караха да се чувстваш като в дебрите на Ада!

Третият аспект бе избухването на публиката при първата мелодия след антракта. „Хари Потър“! Името само по себе си е напълно достатъчно да опише емоцията, която изпитва човек, когато слуша Темата на Хедуиг. Музикантите наблегнаха допълнително върху фентъзи филма, за да удължат магията, а на нас изобщо не ни се искаше да свършва.

Последната приятна и определено неочаквана изненада се появи при финалната компилация от Холивудски блокбъстъри, в която влизаха „Индиана Джоунс“, „Мисията невъзможна“ и подобни. Всъщност, изненадите бяха две. Едната бе, че в концерта не присъстваше може би най-популярната филмова музика, тази на „Междузвездни войни“. А втората, че в компилацията бе включена тематичната мелодия от анимацията „Семейство Флинстоун“. Всички избухнаха в смях и се върнаха в детството, когато излъчваха филмчето на Хана Барбара по Канал 1.

И така! Концертът бе повече от бляскав, повече от Холивудски, повече от киномански. И най-главното – преживяване, което ще се помни дълго. 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…