Проектът „Огледало” събира 9 творци в Стария град

Галина Лардева: Имаме силна нужда да се вгледаме в себе си и в днешния ден

Имаме силна нужда да се вгледаме в себе си и в днешния ден, за да направим по-сериозен и прецизен анализ и съответните изводи. Затова елате на Националните есенни изложби и надникнете в Огледалото. Така изкуствоведът д-р Галина Лардева покани пловдивчани и гости на града на Националните есенни изложби в Стария град, чийто куратор е за поредна година. Форумът събира на едно място в Стария град общо 9 съвременни творци, които ще представят своите индивидуални проекти, обединени от общата тема на тазгодишното издание- „Огледало”.  Балабанова къща, Къща Хиндлиян и Къща Мексиканско изкуство ще подслонят творбите на Милена Цочкова, Андрей Градечлиев, Яна Стойчева, Ясен Панов, Стела Василева, Евелина Петкова, Иван Кюранов, Милена Бочукова и Деян Янев в рамките на цял месец. Дебютантът на изданието тази година е Яна Стойчева. Идват изключително популярни в чужбина, но не особено популярни у нас съвременни наши автори- Милена Бочукова и Андрей Градечлиев.

Ще има баланс между живопис и рисунки, скулптура, пластика, фотография, колаж, графика. Ще видите много интересни български имена. Изложбите по традиция са кураторски проект с широка рамка, в който всяка отделна изложба на творците може да живее извън цялото. Предвидена е и богата съпътстваща програма, в която публиката ще стане обект на изложба, в която ще бъде представен портрет на хората, посетили събитието. Ще има още документално кино, кураторски тур и среща с авторите, които ще се реализират в рамките на Нощ 2016.

Голяма цел, която сме си поставили тази година, е да анализираме профилът на публиката. Това е нещо изключително важно, особено в контекста на Пловдив 2019, каза кураторът Галина Лардева.

ОГЛЕДАЛО
В своята история огледалото се развива, от една страна, като средищна фигура на рефлексията, на мисленето, разбирането и себепознанието, като врата към свръхсетивното. От друга страна, то се свива до инструмент за фетишизиране на видимото, за изтъкване на тленността, то алегоризира суетата, атрибут е на глупостта, събира в себе си неизбродимите заблуди, които човекът може да срещне по пътя си. Този септември участниците в изложбите и публиката ще имат възможност да разсъждават за образа в неговата всеобхватност и противоречивост.

Автори
БАЛАБАНОВА КЪЩА
МИЛЕНА ЦОЧКОВА – живопис и рисунка
АНДРЕЙ ГРАДЕЧЛИЕВ – фотографики и рисунки
ЯНА СТОЙЧЕВА – живопис
ЯСЕН ПАНОВ – колаж

КЪЩА ХИНДЛИЯН
СТЕЛА ВАСИЛЕВА – рисунка и обект
ЕВЕЛИНА ПЕТКОВА – скулптура
ИВАН КЮРАНОВ – фотография

КЪЩА МЕКСИКАНСКО ИЗКУСТВО
МИЛЕНА БОЧУКОВА – скулптура
ДЕЯН ЯНЕВ – живопис

Организатори на Национални есенни изложби Пловдив 2016  са Община Пловдив, ОИ „Старинен Пловдив“ и фондация „Култура и съвременност“, с подкрепата на Национален фонд Култура и КЦМ 2000 АД Пловдив.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…