Музика, танци и сергии с handmade продукти продължават да огласят хълма

Паулина Гегова

Shake that хълм е определено една от най-успешните платформи за забавления под тепетата тази година. Ден след ден, Джендем тепе е изпълнено от стотици хора, които го посещават, за да си купят нещо, да се порадват на работилниците или да послушат качествена музика. Изминалата вечер бе определена за ска и етно пънк. Първата забила банда бе Plastic Bo, които след 16 годишна кариера са все така ентусиазирани и забавни. Те вдигат публиката на крака, комуникират си с нея като стари познати и я подготвят за следващите банди. Момчетата все така носят младежки привкус с песните си и ни връщат в началото на 2000-та година, когато всички от Пловдив и Асеновград пеехме „Ставри гледа динозаври“. Всъщност емблематичната песен „11 коловоз“ предизвика бурни овации, а кавърите на Мариус Куркенски и Jump around направо подлудиха гостите на хълма, които припяваха и скачаха като невидяли, без грам задръжки. Единствено добро настроение! Така може да се определи концертът, който се чуваше из цялото тепе. Полянката на Младежкия е напълно подходяща за подобен вид платформи през лятото, защото е просторна, навсякъде те заобикаля зеленина, а възможността да седнеш направо на тревата и да пийнеш и хапнеш е освобождаваща. Стари и млади, дори хлапета куфяха на ска-то.

Веднага след родните музиканти, на сцената излезнаха и гръцките ни съседи Koza Mostra. Те буквално втрещиха хълма. Накараха го да се разтресе от веселие. Смесицата в стиловете им е забележителна. Комбинация между ска, етно, пънк и джаз елементи бяха повече от одобрени. Не само това! Такъв купон от доста време не е имало на открито. Погото бе приятелско, танците неограничени, смехът неспиращ. Гърците определено се чувстваха като у дома си, а и Пловдив ги прие с отворени обятия.

На изпроводяк всяка една от групите си направи селфи с публиката. Но вечерта не приключи до там. Черешката на тортата беше народната музика. Около десетина музиканти с гайди и тъпани, се появиха изневиделица, като всички им направиха път и се качиха на малката сцена, където глас и инструменти се сляха в едно, за да предизвикат еуфория в чисто традиционен стил. Българската народна музика никога няма да умре. Тя е в кръвта и клетките ни, пропита е в костите ни, независимо колко глобализацията превзема планетата. Така се чувстваха и хората, все едно са на върха не на хълм, а на цяла планина.

Така завърши втората вечер на Shake that хълм, а още три предстоят. Днес любителите на хип-хопа ще могат да избухнат с родни изпълнители като Керанов, Под нулевия, Jay и други.

 

Фотограф: Крикор Аракелян

1 comment

  • Comment Link FlowerLover FlowerLover Сеп 04, 2016

    супер беше, благодарим
    Само малко се объркахме, че това са българските Коза-Мостра

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…