Фантастично откриване на Сцена на кръстопът с римейк на спектакъла на Иван Добчев

Почетоха Пламен Панев, който се пренесе на небесната сцена

Обновената зала на Драмата се оказа тясна за всички, които искаха да се поклонят пред Мелпомена

И аз не вярвах, че тази вечер може да сме тук, каза Вежди Рашидов от ремонтираната и модернизирана сцена

Пловдив пак се Възвиси. Усещането, че духовността се надига и набъбва гордо, дойде отново благодарение на пловдивския театър. Въздигна ни онова усещане, че пламъците не могат да изпепелят желанието да твориш, да създаваш смисъл. Че само изкуството може да гаси унищожителния огън на малодушието, посредствеността и липсата на естетика. И че въглените могат да се превърнат в храмове, само ако вярваш в мисията на това, което правиш. Само ако вярваш в усилието. Мелпомена ни каза: „Ще се Възвисите, но е нужна РеволУция в душите!”.
Снощи започна новото начало на пловдивския драматичен театър. С откриването на юбилейното 20-то издание на „Сцена на кръстопът” и с обновения от режисьора Иван Добчев спектакъл „Възвишение”, по едноименния роман на Милен Русков. Двамата изгледаха рамо до рамо завръщането на представлението там, където му е мястото. Там, където то бе заченато, но заради огнената стихия преди точно три години не се игра нито веднъж в родния си дом. Съвършено ремонтираната и модернизирана голяма зала на Драмата всъщност се оказа твърде малка за всички онези, които искаха да се Възвисят. Трепетът от възраждането бе фантастичен. Десетки изгледаха постановката прави, много се отказаха, за да се върнат в салона при следващото поставяне на „Възвишение” на сцена през ноември.

Началото на вечерта обаче бе смирено. Водещата Елена Атанасова поздрави гостите и ги прикани да почетат с минута мълчание режисьора Пламен Панев.
Нека станем на крака за нашия обичан колега и приятел, който вчера отлетя към небесния театър, прикани актрисата, а всички застинаха.

И аз не вярвах, че тази вечер може да сме тук, в тази обновена зала. Обичам театъра, в него израснах. И когато ми говорят как Министерството на културата иска да унищожи театъра в България, нека погледнат тази зала и другите 10 театъра, които сме ремонтирали, каза от реконструираната сцена министърът на културата Вежди Рашидов. И припомни, че барелефът на майка му - певицата Кадрие Лятифова, е пред сградата на Кърджалийския театър, който носи нейното име.

Няма по-голям подарък за юбилейното издание на „Сцена на кръстопът” от този, че той се завърна в собствения си дом. Три години след пожара фактът, че сме тук, е доказателство, че този фестивал ще ни надживее, каза кметът Иван Тотев. Който обяви Сцената за открита.





Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…