Премиерата на "Турболенции" по текстове на Камен Донев ще се представи утре на втория ден от "Сцена на кръстопът"

Стайко Мурджев: Изборът на този спектакъл не е нещо редово. Той е нещо извънредно

Кръстю Кръстев: Пловдив се оказа един от най-театралните градове

Паулина Гегова

"Сцена на кръстопът" започва днес, а с нея идват и премиерите на Пловдивския драматичен театър. Освен "Вълци", предстои и постановката "Турболенции" по текстове на Камен Донев, под режисурата на Стайко Мурджев, който не веднъж ни е впечатлявал със собствен стил. Със спектакъла той навлиза в непознати води, поема риск и показва нова страна от себе си. 

Тези текстове са уникални, защото са сами за себе си, споделя режисьорът, като допълва, че се е работило в по-съвременен вариант и с голямо уважение към българското творчество.

Всички очакват с нетърпение премиерата. Екипът зад пиесата е силен и добре познат на пловдивската публика. Музиката е на Петър Дундаков, хореографията на Мариана Йотова, която също така участва в постановката. Асистент режисьор е Васил Дуев, а актьорският състав са познати лица, както и дебют за Боян Арсов. Партнират му Елена Атанасова, Елена Кабасакалова, Мариана Йотова, Мила Люцканова, Сотир Мелев, Стилиян Стоянов, Тодор Дърлянов, Тони Карабашев.

Мисля, че предстои едно много интересно и любопитно приключение за пловдивската публика. Нищо няма да е такова, каквото очаквате. Очакванията са големи. Не правим нищо без да сме сигурни, че ще стане добро. И всичко е благодарение на талантливите артисти и професионалния екип, който работи в театъра. Пловдив се оказа един от най-театралните градове в страната. Всяка вечер се играят постановки почти колкото в София, заяви директорът на "Н. Масалитинов" - Кръстю Кръстев. 

Силен сезон със сигурност ще има, а "Турболенции" е само началото. Според драматурга Александър Секулов, именно публиката на един град е тази, която прави една културна институция. Има невидим зрителски дух и залозите се качват година след година. Той признава, че изборът на този текст ще се превърне в събитие не само за театъра, но и за режисьора и актьорите. За първи път Мурджев се сблъсква с текст, който не му е първична природа. Той надгражда себе си и преборва собствените си страхове.

Стайко Мурджев признава, че никога не е смятал, че ще се захване с нещо подобно. Споделя, че за първи път работи с толкова голяма концентрация и толкова много талант на едно място. Смята, че ДТП е идеалното място за осъществяването на спектакъла и не би се осмелил да го постави никъде другаде, защото никъде другаде няма да почувства толкова голяма подкрепа. 

В постановката няма клиширани режисьорски похвати, артистите са оставени сами да изграждат световете си. За Боян Арсов най-важна е срещата в изкуството. Срещата с публиката и срещата със самия себе си, а Стайко е дал възможност на актьорите да изследват този феномен "играта". 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…