С премиера на две провокативни едноактни опери от Пучини ще стартира новият сезон на Опера Пловдив. Трагдеията „Сестра Анджелика“ и черната комедия „ Джани Скики“ ще се играят на 6 октовмри от 19 часа в Дом на културата. Спектакълът е дело на млад постановъчен екип - диригента Константин Добройков, режисьора Елена Стоянова и художника Кристиян Леков. За премиерата Опера Пловдив инсталира автоматична въртяща се сцена в Дом на културата.

Едноактните опери разказват две истории, които през една особена призма засягат темата за човешката свобода. В тях свободата на човешкия дух се противопоставя на всякаква принудителна „хармония” – била тя религиозна или социална. „Сестра Анджелика” е една от големите провокации в музикалната литература. Тя е разказ за Жената и отнетата женственост - една майка е изпратена в манастир заради „греха“, че е родила.  В „Джани Скики” оковите са в човешкото съзнание и границите, които сами поставяме. Това превръща историята в една черна комедия, където иронията и гротеската имат съществена роля. Отдадени на преследването на наследство, всички от фамилията Донати се противопоставят на любовта на младия член на семейството с дъщерята на Скики – човек, който не е от тяхното потекло, но носи идеите на новото време. 

„ Двете едноактни опери имат за цел да провокират въпроси, а не да намерят отговори. Дали имаме силата да отстояваме себе си? Дали сме толкова смели да се провокираме и да счупим някои от своите лични граници?  Търсенето на отговорите е един личен процес, който всеки сам за себе си ще извърши.”, коментира режисьорът Елена Стоянова

 В „Сестра Анджелика” централните роли са поверение на Евгения Ралчева и Елена Чавдарова, а останалите монахини се изпълняват от млади изпълнители и участници в Оперното студио към Държавна опера – Пловдив. В „Джани Скики” на сцената се изявяват Михаил Пулиев, Вера Гиргинова, Марк Фаулър, Валерия Мирчева, Евгений Арабаджиев, Борис Кучков и др.

Билети за „Джани Скики” и „Сестра Анджелика” се продават на касата в Концертна зала и в Билетен център пред Общината.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…