Фестивалът „Дни на музиката в Балабановата къща” е първият форум, който постави голям концерт на Римския стадион

Паулина Гегова

Продължава фестивалът „Дни на музиката в Балабановата къща”. Форумът се радва на голям успех и доказва, че българите и в частност пловдивчани, обичат класическата музика. Платформата събира чуждестранни и родни музиканти, които отдавна са прескочили границите на държавите си и са наложили имената си на световната сцена. Всички дошли са очаровани от града на тепетата и биха се завърнали отново. Самият Марио Кароли се влюби в Пловдив, заявявайки, че не е предполагал, че такова богатство се крие в Европа.

Следващите големи и интересни събития са Бестселърите на Добринка Табакова, трибютът за Панчо Владигеров и прожекцията на филма „Да обичаш Кармен”, разказан от британската филмова звезда Бен Крос.

Добринка Табакова е пловдивски музикант. Композиторката живее и работи от години в Лондон и на 8-ми октомври за първи път ще представи мащабно уменията си на пловдивска сцена. Талантът й няма граници. Написала е кантатата за 400 годишнината от смъртта на Шекспир. Сборният й албум бива номиниран за наградите Грами, а през 2019-та година се очаква да излезе и неин концерт, посветен на Пловдив като европейска столица на културата. Добринка е творец, който винаги вкарва българска нишка в работата си. Човек, който е изградил мост между родината и Англия и се стреми да поддържа двата бряга. Заедно с Мила Павлова – артистичен директор на фестивала, обмислят концертът, който ще се състои в Дом на културата от 11:30 ч., повече от пет години.

Хубавото на фестивала е, че той излезе от рамката на Балабановата къща и се разпростря из целия град. От скоро Малката базилика също е включена в пространствата и приета към общността на камерната музика. Освен всичко това, Държавна опера Пловдив се среща с признати звезди, а колаборациите подпомагат за обмяната на опит и бъдещо сътрудничество.

Концертът за Панчо Владигеров може да слушате на 9-ти октомври в 11:30 ч. в Балабанова Къща. На 23-ти октомври в Концертна зала ще бъде представен камерен ансамбъл „Софийски солисти” пак в същия час, а финалът ще се състои на 30-ти октомври в кино Лъки синема с прожекцията на „Да обичаш Кармен” от 18:30 ч. 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…