Американската компания Stephen Petronio откри по впечатляващ начин фестивала за съвременен танц и пърформанс ONE DANCE WEEK с проекта BLOODLINES.

Българската публика имаше възможност да се наслади на творчеството на двама от най-великите хореографи на нашето време – Мърс Кънингам и Триша Браун. Стивън Петронио представи и един много личен проект - В движение – своебразна изповед на хореографа, разказваща за собствения му творчески път и 30 години от основаването на компанията.

Ледена примамка на Триша Браун постави публиката в пълна тишина и я поведе на пътешествие отмервано от стъпките на танцьорите, техните перфектно синхронизирани движения и концепуалната визия на една от най-емблематичните личности на съврменното изкуство - художника Роберт Раушенберг.

Тропическа гора омагьоса с музика на живо и ефирните сребърни артефакти създадени от бащата на поп арта Анди Уорхол, между които танцьорите изглеждаха като магически същества от друга реалност. Композиторите Джон Дрискол и Ралф Джоус изпълниха оригиналото произведение на Дейвид Тюдор – RAINFOREST, посредством музикални инструменти, които са създадени специално за него.

Финалът - В движение – потопи публиката в богатия вътрешен свят на хореографа Стивън Петронио и бе озвучен от прекрасната музиката на нюйоркската хип-хоп и дъб степ звезда Clams Casino.

„Публиката в България е невероятна! - коментира след спектакъла Стивън Петронио – За нас е чест, че това бе последна спирка на европейското ни турне и се надявам се видим отново“. 

ФОТОГРАФ: Марица Колчева

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…