Магията на съвременния танц… или как да танцуваш без никакъв звук

Култовият Стивън Петронио откри Седмицата на танца в Дома на културата

Снимки: Марица Колчева 

С Тишина. Така стартира поредното издание на ONE DANCE WEEK в Пловдив снощи. Фестивалът за съвременен танц и пърформънс бе открит в Дома на културата, не от кого да е, а от иконата Стивън Петронио. „Животът е секс, наркотици и танц”, каза предния ден пред феновете на изкуството му култовият хореограф. И показа какво има предвид от сцената на „Борис Христов” с проекта си BLOODLINES. Фестивалът започна с три съвременни танцови спектакъла, като първите два бяха от творчеството на двама от най-великите хореографи на нашето време – Мърс Кънингам и Триша Браун. Стивън Петронио представи и един много личен проект – „В движение”. Това е своеобразна изповед на хореографа, разказваща за собствения му творчески път и 30 години от основаването на компанията. Това бе и третото представление за вечерта. И трите пърфоръмнса бяха изпълнени от танцовата компания на Петронио, носеща неговото име.

Да танцуваш само с шума от движението на въздуха и собствените ти стъпала, които леко, като пера, докоснат дървената сцена. Така започна всичко. Първият спектакъл се случи при пълна тишина в залата. Нямаше нито звук, като тук не броим кашлиците и мобилните телефони на хора от публиката. Танцьорите играеха в някакъв паралелен свят, шумен и музикален, но само според телата им. „Ледената примамка” на Триша Браун постави публиката в пълна тишина и я поведе на пътешествие отмервано от стъпките на танцьорите, техните перфектно синхронизирани движения и концепуалната визия на една от най-емблематичните личности на съврменното изкуство - художника Роберт Раушенберг.

Второто представление- Тропическата гора омагьоса с музика на живо и ефирните сребърни артефакти създадени от бащата на поп арта Анди Уорхол, между които танцьорите изглеждаха като магически същества от друга реалност. Композиторите Джон Дрискол и Ралф Джоус изпълниха оригиналното произведение на Дейвид Тюдор – RAINFOREST, посредством музикални инструменти, които са създадени специално за него.

Финалът, „В движение” на Стивън Петронио, потопи публиката в богатия вътрешен свят на хореографа и бе озвучен от прекрасната музиката на нюйоркската хип-хоп и дъб степ звезда Clams Casino. „Публиката в България е невероятна”, коментира след спектакъла Стивън Петронио. За нас е чест, че това бе последна спирка на европейското ни турне и се надявам се видим отново“.

Фестивалът продължава тази седмица с два спектакъла - ARE FRIENDS ELECTRIC? и и корейската гала вечер - ДУШЕВНО ПРОБОЖДАНЕ и СРАМЕЖЛИВОСТ.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…