Пиесата изследва човешките взаимоотношения и липсата на семейно разбирателство

Паулина Гегова

Театърът е не просто изкуство, а прокрадване на идея в зрителя. Най-често идеята е свързана с определен тип мироглед и философия. Те може да не съвпадат с възприятието на публиката, но винаги остават горчив или сладък привкус по „небцето“ на съзнанието.

Според наше скромно мнение, България е богата на театрален потенциал и той не се изчерпва само в рамките на Пловдив. Сцената на Драматичен театър „Н. Масалитинов“ приема много гостуващи постановки, които ни очароват с наситеността си. Снощи гост на пловдивчани беше спектакълът на Народен театър „Иван Вазов“ – „Богът на касапницата“, а днес ще се играе и за втори път. В главните персонажи се превъплътиха Юлиан Вергов, Владимир Карамазов, Александра Василева и Радена Вълканова. Оригиналният драматургичен текст е на Ясмина Реза, а режисьор на българската интерпретация е Антон Угринов.

„Богът на касапницата“ е ситуационна пиеса, развиваща се в едно действие. Тя няма разтеглен сюжет и низ от случки, но в този единичен момент показва достатъчно смисъл. Тя проследява историята на две семейства, които са се събрали, за да разрешат проблем, създал се между 11-годишните им синове. Когато се срещаме с героите в началото те са уравновесени, привидно спокойни, стремящи се да запазят добрия тон и да излязат от ситуацията без ненужно нагнетяване на агресия. Уви, в последствие задръжките падат и те показват истинските си същности, стриктно пазени през годините.

Постановката доста леко и лесно смилаемо изследва човешките взаимоотношения, не само между непознати, но и вътре в семейството. Излага на показ мъката и страховете, скътани в душата. Тези, които те изяждат отвътре, защото не можеш да ги отприщиш. А не можеш да ги отприщиш, тъй като за цивилизованото западно общество не са допустими.

Другата много важна истина, която се разбира от постановката е, че никой не е съвършен, колкото и да не му се иска да го приеме и всеки е виновен, не само до доказване на противното. От доказателство просто няма нужда.

„Богът на касапницата“ може да се разгледа от две сблъскващи се една в друга страни – и като комедия, и като драма. Съчетанието на жанровете позволява да приемем по-горе описаните истини по-лесно. Да си кажем: „Да, никой не е безгрешен, но все пак съм просто човек – нормално е да греша.“  Има моменти, в които персонажите ще те разсмеят. Шегите са семпли и точно на място. В други ще си помислиш, че и ти си преживял нещо подобно или пък някой от тях ще те отврати с натрапчивостта си.

От гледна точка на музика и сценография – пространството е изчистено. Преобладава черният фон, за да позволи на актьорите да изпъкнат и да се откроят. Самите те успешно „превключват“ от емоция на емоция, от сдържаност на избухливост, от пълен упрек към самосъжаление. В заключение осъзнават, че тази неочаквано развила се среща е едно от най-ужасните събития в живота им и веднъж приели този факт, завесата се спуска и ни оставя са гадаем какво ли се случва с тях след това…

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…