Националните награди за актьорско майсторство „Любимец 13“ бяха връчени за трети пореден път на 17 октомври- рождения ден на Апостол Карамитев, на тържествена церемония в едноименния театър в Димитровград.  Сред петимата наградени е актьорът от Драматичен театър Пловдив Георги Вачев, а автор на наградната статуетка е скулпторът Цвятко Сиромашки, който създаде приза с лика на Апостол Карамитев специално за наградите „Любимец 13“.

Всяко издание на церемонията е под различен надслов. Миналата година това бе „Пътят на актьора“, а тази година мотото, което определи номинациите и наградените, е „Многоликият талант на актьора“. Съобразно  избраната тема, жури определи имената  на 5 актьори, на които бе връчена наградата: „Любимец 13 – Другото лице на Актьора“, а с приза „Любимец 13 – Легенда на българския театър и кино“ бе удостоен  посмъртно актьорът, режисьор, аниматор, сценограф, художник и поет Иван Андонов. По този начин церемонията отдаде почит и признание към професионалните актьори, които са развили и проявили многоликия си талант и в други изкуства, различни от театралното.

Наградените в залата на Общински драматичен театър „Апостол Карамитев“ – Димитровград актьори бяха следните:

С наградата „Любимец 13 – Другото лице на Актьора“:

Ралица Ковачева – Бежан
Актрисата започва като асистент на проф. Елисавета Сотирова. През 2008 г. защитава докторат на тема „Гласът като средство на драматичното”. Автор е на книгата „Тайният свят на човешкия глас”. В момента преподава сценична реч и правоговор в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” като асистент на проф. Иванка Бенчева.
Освен това Ралица Ковачева усилено се занимава с музика. Освен своите солови изяви, актрисата пее в групи („Mery Lu Band“ и „К2“),  развива джаз и поп-проекти с различни музиканти.
На сцената Ралица Ковачева-Бежан изпя песента „Песен моя, обич моя“ по музика на Йосиф Цанков и аранжимент на Калин Жечев и Алекс Нушев.

Георги Вачев   
Завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, специалност актьорско майсторство за драматичен театър, в класа на проф. Надежда Сейкова и става част от трупата на Пловдивския Драматичен Театър. Увлича се от фотография и получава първия си фотоапарат още на 8 годишна . През 2007  учи магистратура фотография в АМТИИ - Пловдив. Автор е на много изложби, представени у нас и в чужбина.
Обективът му  улавя живота в по-нестандартния му план и вероятно затова колегите му актьори обожават да ги снима. Изложбата му  „НЯМА ПЕНСИОНИРАНИ АКТЬОРИ“ е постижение във фотографското портретно изкуство

Руслан Мъйнов
Завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на проф. Надежда Сейкова, специалност "Актьорско майсторство за драматичен театър". Талантът му е толкова ярък, че още със завършването си започва да се изявява на театралната, телевизионната  и  музикалната сцена и прави запомнящи се участия. Бързо се превръща в един от най-успешни актьори-комици в България. 
Притежава изключителен теноров глас, който в комбинация с артистичния му талант е обещание за великолепно преживяване. Автор е на текстовете и музиката на много свои песни. Има няколко издадени албума. Носител на множество престижни награди.
На церемонията Руслайн Мъйнов  представи таланта си на певец с „Обич облечи“ по негова музика и текст, аранжимент: Светозар Заров.

Даниела Викторова
Завършва НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" със специалност „Актьорско майсторство за куклен театър“ в класа на проф. Боньо Лунгов. След завършването си работи 3 години в Русенския драматичен театър, след което става част от трупата на ДТ „Стоян Бъчваров” – Варна.
Другото й творческо лице е поезията. Своите първи стъпки в словесното поприще прави още в тийнейджърските си години.  Автор е на лиричните книги „Среднощен блус” и „Писма без подател”. Носител е на първа награда от конкурса за поезия „От заник слънце озарени”, Яворови дни – Поморие 2013.
   
Стефан Вълдобрев
Завършва актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ при проф. Крикор Азарян и доц. Тодор Колев.
В началото на 90-те се налага основно със своите песни, които се превръщат в  хитове и го правят изключително популярен на българската музикална сцена, носейки му поредица от отличия.
В същото време той проявява траен интерес към театралната и филмова музика. Автор е на партитурите за над 70 спектакъла и 20 игрални и документални филма, които му спечелват признание и професионален престиж.
На церемонията по награждаването Стефан Вълдобрев изпълни „Тази песен не е за любов“ по негова музика и текст.

Иван Андонов – носител на Голямата награда „ЛЮБИМЕЦ 13 – ЛЕГЕНДА НА БЪЛГАРСКИЯ ТЕАТЪР И КИНО“  /посмъртно/
Един от най-даровитите ни творци. Артист от висока класа – освен актьор е и режисьор на игрални и анимационни филми. Рисува живопис, занимава се със сценография и приложна графика.
Отначало иска да учи в Художествената академия, но впоследствие следва и завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ при проф. Моис Бениеш. Има повече от 40 главни роли в театъра и около 60 в телевизията. Участвал е в повече от 40 български филма, два унгарски и два немски. Някои от филмите са с наши и международни отличия. Аниматор с 12 филма зад гърба си.
В игралното кино като режисьор е създал 20 късометражни и 19 пълнометражни  филма. "Опасен чар", "Дами канят", "Адио Рио", "Вчера", "Вампири, таласъми“ завинаги ще останат в сърцата на поколения зрители и днес влизат в графата „златна българска класика”.       .
Като художник Иван Андонов има повече от 30 самостоятелни изложби. Негови платна притежават Националната художествена галерия,  Софийската и други градски галерии, както и на частни колекции у нас, в Италия, Германия, Англия, Норвегия, САЩ, Гърция, Турция, Франция, Швейцария, Мексико, Израел, Малта и др.
Наградата бе връчена на съпругата на Иван Андонов Люба Маричкова от зам. кмета на Димитровград Яшо Минков.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…