Супер музикантът транскрибира телефонен разговор на турски с клавишите на рояла

Направи запис на български, за да направи пиеса върху езика ни

Музикалната програма на поредното издание на Plovdiv Jazz Fest стартира тази вечер, но фестивалът бе открит още снощи, на сцената на Bee Bop Café. Там, пред фенове и меломани, се изправи един от най-значимите съвременни джаз музиканти- Джейсън Моран. Няколко часа преди да открие феста с концерт в Дома на културата, американският виртуоз на пианото изнесе лекция, посветена на легендата Телониъс Монк.

Именно Монк е човекът, който повлиява най-силно върху кариерата на Джейсън Моран. Чух го, когато бях на 14 години. Телониъс винаги звучи добре. Музиката на Монк е директна, не е пасивна. Той говори с пиесите си. Когато чух неговата музика изгубих усещане за себе си и за времето. Най-добрият начин да свириш на пиано е да се учиш от някого, да се научиш да говориш с неговия език. Монк е този някого за мен, каза световната джаз знаменитост. Всички сме обикновени човешки същества, със своите проблеми и недостатъци, като някои ги показват. Като Монк. Е, той е по-добър от нас, допълни Моран. 

В света днес времето е относително и в музиката хората могат да намерят как кратко време да изглежда много дълго и обратно. Само тя дава това усещане. Музиката може да разтегля времето или да го ускори, каза роденият Хюстън виртуоз и погали с пръстите си  рояла. 

Джазът не е просто музика. Джазът е език. Така започнах да мисля, Транскрибирах много пианисти и езика им. После започнах да слушам различни езици и да транскрибирам и тях, обясни Джейсън Моран и пусна на компютъра си телефонен разговор на турски, върху който започна да играе на черно-белите клавиши. Така сътвори през гостите на лекцията цяла мелодия на база няколко думи на турски, като поясни, че всеки език звучи различно на пиано. После допълни, че всичко може да бъде предадено с езика на музиката, като например баскетболен мач. За целта пусна пиеса на Телониъс Монк, която той е направил върху рояла си директно на игрище за баскет.

Супер музикантът сподели, че е много развълнуван да бъде в България и е тук за първи път. И записа една от гостенките на лекцията си, за да сътвори пиеса за пиано по български език след време. Може би след пет години ще я чуете, каза Джейсън Моран. А в дебат с 9-годишно дете, заинтригувано силно от джаз музиката, снощи се роди и името на музикалния език на Телониъс Монк- Метафор. Предложението дойде от момчето в публиката. Хм, звучи много Монк. Ще използвам Метафор на всяка моя лекция занапред, каза Джейсън Моран.

Тази вечер американецът, заедно с бандата си, откриват джаз феста с проекта In My Mind: Monk - Трибют концерт за Телониъс Монк по повод 100 години от рождението на джазмена. Хилда Казасян пък ще представи "С усмивка за Ела", посветен, разбира се, на голямата Ела Фитцджералд, заедно с JP3 и Мишо Йосифов. Концертът е в 20:00 часа в Дом на културата "Борис Христов".

Ето пълната програма до края на феста:
-------
2 ноември, 17:00, Bee Bop Café
Концерт на финалистите в Младежкия конкурс на Пловдив Джаз Фест - вход свободен
2 ноември 20:00, Дом на културата "Борис Христов"
Христо Йоцов/Jazz Cats
Дони Маккаслин Бенд: Beyond Now
--------
3 ноември 20:00, Дом на културата "Борис Христов"
Антони Дончев Проект
„Четирима господа пеят джаз“: Орлин Павлов, Павел Терзийски, Свилен Ноев, Стефан Вълдобрев
3 ноември, 23:00, Bee Bop Café
Концерт на Alexandroff Ragtime Band
----------
4 ноември, 20:00, Дом на културата „Борис Христов“
Връчване на Награда за цялостен принос към джаза
4 ноември 20:00, Дом на културата "Борис Христов"
Джошуа Редман Трио
-----------
1, 2 и 4 ноември, 23:00, Bee Bop Café
Jam Sessions
 
Пловдив Джаз Фест се организира от Мира Кацарова и компанията й "Блу Ем", с подкрепата и в партньорство с Общинска фондация „Пловдив 2019“. Събитието е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…