Феноменален Джейсън Моран засвири на езика на Телониъс Монк на старта на Plovdiv Jazz Fest

Американският виртуоз и супер музикантите от бенда му с бис във фоайето на „Борис Христов”

Хилда Казасян се усмихна на Ела Фицджералд  

Метафор. Този музикален език изтръгна всички емоции на меломаните на откриването на Plovdiv Jazz Fest в Дома на културата. Оказа се, че всички го знаят и всички говорят на него. Защото това е музикалният език на емблематичния Телониъс  Монк, пресъздаден от магическите пръсти на световноизвестният пианист Джейсън Моран и първокласните музиканти от бенда му снощи. Американецът дойде в Пловдив, за да се поклони на идола си Монк със специална програма по случай 100-годишнината от рождението на легендата. И не каза нито една дума, докато е на сцената. Както изтъкна Моран в лекцията си в навечерието на концерта, джазът не е просто музика, джазът е език. И затова не е нужно да се говори. Просто трябва да се свири и да се слуша. И заедно с партньорите си на сцената се зае с тази мисия в един магически концерт. 

Именно по време на срещата му с пловдивчани преди шоуто в Дома на културата се роди и името на езика на музиката на Монк- Метафор. Всъщност, музикантите демонстрираха, че могат да се усещат без да си говорят, без да се гледат и дори без да се чуват.  Виртуозността им блесна ярко в една от пиесите, която Джейсън Моран и компания изсвириха със слушалки на главите си. Всеки от тях  бе подхванал на инструмента си соло от различно парче на Телониъс Монк. Насложени едно върху друго изпълненията се сляха не толкова хармонично, но някак естествено. И в пълен синхрон. Фамозно!

Концертът продължи близо два часа, като на финал джазмените напуснаха сцената, докато свиреха, преминаха през публиката, и сами я поканиха на бис. Във фоайето на „Борис Христов”. Импровизацията им продължи няколко минути, като след нея звездите се сляха с публиката за по снимка или питие преди втората част на вечерта.

А тя бе запазена за 100-годишнината на друга джаз икона- Ела Фицзжералд. С нейния музикален глас ни проговори страхотната Хилда Казасян и родните супер музиканти JP3 и Мишо Йосифов. Програмата "С усмивка за Ела" продължи до полунощ. А това бе най-дългата музикална вечер в новата история на „Борис Христов”. И една от най-красивите.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…