Те: Заедно трябва да защитаваме такива сгради, нужен е диалог. Можем да си съдействаме

Кметът: Ако твърдите, че общината не използва обществото като инструмент за натиск- вероятно сте прави. И аз бих се включил в живата верига, но какво от това. Действията на собственика за законни, заяви още градоначалникът

Ще направим всичко по силите си и според закона, за да накараме инвеститорите да възстановят съборения тютюнев склад, стига да има теоретична възможност за това. Общината ще търси всички законови средства, за да спре строежа , заяви кметът Иван Тотев пред десетките събрали се пред общината граждани, излезли на протест срещу бутането на архитектурното бижу на „Одрин 8”. Градоначалникът прие в заседателната зала всичките хора, дошли пред общината с тухли от унищожената фасада на склада. Така планираната за днес пресконференция бе посветена изцяло на темата от вчера и днес. На едно място се събраха Тотев, зам.-кметовете Амелия Гешева и Димитър Кацарски, главният архитект Румен Русев, голяма част от екипа на Фондация Пловдив 2019, специалистът от НИНКН Жана Джугаланова, много архитекти, културни оператори и творци, активни граждани. Диалогът между администрация и общественост продължи почти час, като искрите не липсваха.

Към този етап допусната техническа грешка тютюневият склад на улица „Одрин 8” да не е паметник на културата не е поправена. Чакаме днес становище от София, както и инспектори на място. Дейностите по събарянето на сградата са спрени от нас заради формални пропуски, но собственикът на имота има законово основание да продължи да я събаря, заяви кметът. Темата е много емоционална. Трябва да е ясно, че общината не би се отклонила по никакъв начин от приоритетите за Пловдив 2019. Но нямаме информация сградата на „Одрин 8” да е паметник на културата. Това е проблемът. Складът попада извън охранителната зона. Заради това през 2010 за имота има издадено строително разрешение. Затова и имат издадено разрешение за събаряне. В момента нямаме никакви опции да вземем отношение. Преписката за поправяне на грешката складът да няма статут се движи от НИНКН, каза още Тотев. Той не скри, че преди месец общината е била информирана, че сградата ще бъде премахната. Инвеститорът има пълно право да го направи. Да, и аз бих се включил в живата верига, но какво от това. Действията му са изцяло законни. Тук става въпрос единствено за волята на един собственик. Такава е ситуацията и с другите пет склада, коментира още градоначалникът.

В отговор на въпрос от залата той отговори, че администрацията е провеждала срещи с всеки един от собствениците, за да се търси най- доброто решение за тютюневите складове. Става въпрос обаче за пари, за много пари. Те искат да ги откупим, а говорим за 4-5 милиона за имот. Фантастични стойности, подчерта Тотев. Той бе критикуван затова, че не е информирал обществеността за плановете са събаряне на сградата от страна на частния собственик и затова, че не е изисквал ускоряване на процедурата по промяната на статута на склада в София. Ако получим заповед, че складът става паметник на културата, обещаваме да действаме веднага, обеща кметът.

В един момент ситуацията с това дали складът се намира в защитена зона се пообърка. Тепърва предстои да се коригират неточностите в документацията, а декларации и писма в заседателната зала се извадиха, и всички те си противоречаха. Граждани пък подчертаха, че дори да се сложи рекламна табела в централна градска част се изисква одобрение от администрацията. Примерът целеше да намекне, че общината е можела и да не издаде строително разрешение. Било е през 2010. Не ме карайте да защитавам предшественика си, но тогава е имало условия за това и са издали такова разрешение. Така са преценили, отговори кметът. На друго питане от залата дали има контрол от страна на администрацията в тютюневия град, той отбеляза, че има съставени десетки предписания на собствениците на  складовете. После допълни, че отново ще се влезе в диалог с тях, за да се търсят варианти за запазването на сградите, а може да се мисли и за откупуване.

В крайна сметка, не точка, а запетая по темата, се сложи с предложението на Веселина Сариева за търсене на инструмент за диалог между администрация и общественост в такива ситуации. Заедно трябва да защитаваме такива сгради. Можем да си съдействаме, за да не се повтаря това, предложи тя. Бе даден примерът с Кино Космос- сградата бе спасена без да е паметник на културата, благодарение на обществената реакция. Ако ни бяхте информирали, че има разрешение за събаряне на склада, щяхме да направим жива верига преди да го съборят, вмъкна Павел Начев. Ако твърдите, че общината не използва обществото като инструмент за натиск- вероятно сте прави, отговори Тотев и обеща да информира пловдивската общественост за случващото се в Тютюневия град и други такива знакови градски пространства, за да се разсее булото на неведението, което е надвиснало над всички ни.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…