800 са обектите в Пловдив, за които ще се актуализира информацията относно това дали са паметници на културата или не

Не искам да обвинявам никого, но не може цяла България да знае, че една сграда е паметник на културата, а главният архитект да не знае, продължи министърът

По-рано днес подписах заповед сградата на „Одрин“ 8 да се възстанови, твърдо заяви вежди Рашидов по-рано днес. Институтът към Министерството на културата работи по актуализиране информацията за 800 сгради в Пловдив, за да не се достига отново до подобни ситуации, допълни той. Това трябва да се случи до 2 месеца. Направихме същото във Варна с 600 обекта, ще го направим  и тук. По този повод е добре да се направи и някакъв вид картотека, продължи Рашидов.

По думите на министъра, много работа чака както кмета на Пловдив Иван Тотев, така и областния управител Здравко Димитров. Някъде по веригата нещо се е скъсало, но както може да се руши, така и да се възстановява, отсече той. Културният министър призова пловдивчани да не бъдат толкова нападателни към Тотев, тъй като градоначалникът е разкъсан между това да защитава институциите и да се вслушва в хората, което е особено трудна задача в момента. Тотев е отговорен човек, пожалете го, агитира Рашидов.

Не искам да обвинявам никого, но не може цяла България да знае, че една сграда е паметник на културата, а главният архитект да не знае, продължи министърът. Не може и този човек да оставя кмета да се оправдава. Днес съм подписал заповед, с която нареждам сградата да бъде напълно възстановена и се надяваме през 2019-та тя да е готова. В момента 30 души от Института работят по промените в Закона за културното наследство, продължи Рашидов.

В допълнение на разговора, Тотев заяви, че това, че пази институциите, не означава че отношението му няма да се промени ако се открие отговорникът за това. В момента тече проверка от Окръжната прокуратура и се актуализира подробният устройствен план на Пловдив, допълни градоначалникът.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…