Искаме да превърнем града не само в културен център на Европа, но и на света

Паулина Гегова

Международният дрон фестивал завърши! Вторият ден бе също толкова впечатляващ като първия, с още много предложения от категории, много спиращи дъха кадри и разбира се - забавление. Хората откликнаха много добре на този нов вид на заснемане. Както споменахме и преди, 2016-та е първата година, в която се организират международни дрон фестивали. Първият в Ню Йорк през месец Февруари и сега вторият, в Пловдив. Свързахме се с артистичният директор на фестивала и член на журито – Анелия Александрова, която ни обясни малко повече за двудневното събитие.

Анелия: Целта на фестивалът е да се развие и да се състои и до година. И по-следващата и по-следващата. Да стане част от културния календар към Пловдив 2019. Искаме чрез него да представяме Пловдив и държавата си. Да покажем забележителностите й, красотите й. Искаме да превърнем града не само в културен център на Европа, но и на света. Покрай фестивала пристигат много чужденци. Оказва се, че се влюбват в града. Снимат го, а после се връщат по родните си места и го рекламират. Визуалният показ е една от най-добрите реклами, защото чужденците могат да видят нагледно това, което изпускат и така да пожелаят също да посетят страната ни.

Колкото до самата програма, тя съдържа филми, правени по два начина. Единият е първо да се снима дадено място, или места, а после кадрите да се слеят в обща тема. Много участници експериментират. Пускат дрона, летят с него, обикалят целият диапазон на зоната и посредством събрания материал сглобяват нещата. Вторият начин е обратния. При него всичко е решено и изчислено предварително. Те са планираните филми. От точка А до точка Я!

Относно оценяването, журито разглежда различни аспекти. То оценява техническите умения, защото има много места, които са трудно достъпни. Оригиналността и представянето на различна перспектива, да видиш нещата от друг ъгъл, също правят силно впечатление. До година най-вероятно категориите ще се увеличат.

Доволни сме от фестивала и искаме да благодарим на спонсорите и Общината, които ни помогнаха да осъществим този проект. Надяваме се до година да имаме още по-голяма подкрепа и да организираме още по-добра програма. 

1 comment

  • Comment Link Пламен Кочев Пламен Кочев Авг 25, 2016

    Догодина

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…