Състезанието „С менци за вода” започна с българско хоро

Паулина Гегова

Празниците на Стария град продължават, а с тях се разпространява и традицията за Пловдив и неговата история. Туровете, изложбите и игрите са както забавни, така и обучителни. Традиционното състезание с менци, изпълнено по нетрадиционен начин е поредната закачка, която да отклони пловдивчани от еднообразния бит и да ги накара наистина да почувстват празника.

Състезанието се провежда за първи път в града ни. От няколко години то е било със седалище Хисаря, но организаторите го местят тук. То се състоя днес в паркчето на Джумаята, но поради малкото пространство, екипът има мечта за в бъдеще да бъде преместено на фонтана пред Общината. Водещ на състезанието бе актьорът и преподавател Васил Караманлиев, а самото то беше изменено. Вместо менци, на кобилиците бяха поставени кофи, пълни с вода. Участниците минаваха по трасе с препятствия, като трябваше да внимават за три неща – бързина, да не разлеят вода и да не бутнат някое от препятствията. Интересното беше, че преобладаваха жени. 18 дами се бореха за първото място, а от страна на силния пол, фигурираха едва 3-ма. 5 момченца в диапазона 12-14 години отсрамиха мъжкото съсловие.  По случая една участничка се пошегува, че едно време мъжете са носили кобилиците, сега е ред на жените. Те се справиха и по-внимателно. Нито едно препятствие не бе бутнато, докато силния пол направи поражения. Имаше и изпусната кофа. Но истината е, че нищо от това нямаше значение, защото всички се забавляваха.

След преминаването на трасето се състоя викторина, в която Караманлиев задаваше въпроси свързани с Пловдив. Почти винаги имаше кой да отговори, а за всеки верен отговор отсреща имаше награда.

Мероприятието събра известна бройка хора и интерес, като дори неотлъчната част от светския живот на града – Стефчо Автографа беше там и също получи своята награда за правилно отговорен въпрос. 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…