Празникът на независимостта в Пловдив бе отбелязан повече от вълнуващо и впечатляващо. Традиционни игри, традиционни танци и разбира се – традиционен панаир на занаятите. Както миналите години, така и сега малката главна се изпъстри с десетки шатри. А върху тях – съкровища. Само с тази дума можем да определим битовите предмети, които можем да намерим – накити, старовремски оръжия, ръчно тъкани дрехи, ръчно изработени обувки, посуда, играчки, дърворезба, картини от медни листове, икони, изобщо… каквото душа ти иска. Изборът е голям, а качеството гарантирано. Няма и помен от китайските стоки, на които сме свикнали. Всичко е българско и народно. От най-малката гега, до домашния мед и лютеница. Да, храната също е неотлъчна част от панаира – месни колбаси, локум, симид и още много преобладават в менюто, предлагащо се на улицата. Има и павилион за бира, за да утолите жаждата с нещо освежаващо и студено. 

И докато на една пряка разстояние се вихреше хоро, то други се наслаждаваха на изобилието на българската култура и история от друг ъгъл – материалния. Но макар и материален, то пак е храна за душата, защото вече твърде рядко се докосваме до миналото си, до традициите и обичаите си. Панаирът ще е на мястото си още няколко дни. Който иска да го посети – сега е времето!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…