Жителите на блоковете 1,2 и 3 посрещнаха фестивала край новите си придобивки- Беседка за конфитюр, Платформа за тийнейджъри и Тракийски лъв за деца

Изложбата на Меган Луенбърг в бившия хипермаркет Пени впечатли всички

One Architecture Week 2016 стартира в сърцето на Тракия тази вечер. Седмицата на архитектурата започна там, където в момента променя градската средата- в междублоково пространство. Фестивалът откриха именно тракийци, които повярваха на организаторите на събитието, навиха ръкави и заедно с тях преобразиха поляната между първите панелки в квартала с номера 1,2 и 3. Намесите на One Architecture Week все още не са завършени, но последните им щрихи ще бъдат направени в рамките на самия фест, отново с помощта на хората от блоковете. Които днес за първи път се зарадваха на новите си придобивки, все още с ненапълно завършен вид. За възрастните има Беседка за конфитюр на архитекти от Франция, край която всяка събота и неделя ще се правят и представят сладка на жителите в карето. Е, със сигурност ще се пие бира, ще се играе белот и прочие. Намеса №2 на австрийската архитектка Габу Хайндл е за навлизащите в живота- Тийнейджърска платформа, която се развива върху старо изоставено изкуствено езеро. Там младежите ще могат да ровят из въображението си или да изживяват романтични трепети, полегнали върху дървен килим. Третата намеса е за най-малките- Детски тракийски лъв, където хлапетата ще могат да играят на гоненица, мижидарка, на гоненица. То е дело на полски архитектурен колектив.

Това, което се случи тук в последно време е нещо изключително. Всички заедно преобразявахме мястото, на което живеем, на което играят или се загаджват децата ни. Говоря за всички нас, хората от блоковете. А тези от фестивала- изумително е, че има още такива хора. Идва някакви такива различни, засукани или странно изглеждащи, абе не от тук. Обяснява ти, че ще ти променят междублоковото пространство, а ти, разбира се им теглиш една майна. Ей така, за превенция. Ама и с идеята, че има някаква врътка. Че за тях ще има далавера, а ти ще си с пръст в уста. И то какво се оказва. На другия ден идват с лопатите и почват. Гледахме ги няколко дни, пък накрая слязохме и ние, та хванахме лопатите. И енергията ни завладя. После и палачинки си правихме. Прекрасно е, и за щастие ще продължи още няколко дни, обясни ни набит мъж, представил се за Жоро от блок 2.   

Ето, това е най-важното от архитектурната седмица. Действието, провокацията. Да извадиш хората от комфорта на жилищата им и да ги накараш да се потят, за да им е хубава средата. Страхотно. Организаторите на фестивала този път са се постарали изключително много и май са успели. Ще видим на финал. Но и изложбата на Меган Луенбърг изуми всички, които я обиколиха в бившия хипермаркет Пени, който сега носи фестивалното име Халето. Там възрастните тракийци се върнаха в миналото. Влязоха в старите си соц холове, или в боксовете си. Но и научиха за проектирането на квартала, за градоустройството му и въобще всичко, всичко за него.

Официално началото на фестивала бе обявено от кмета Иван Тотев и директора на One Architecture Week Любо Георгиев. На сцената на паркинга пред Халето, върху която свири Биг Бенд Пловдив, бяха още Надя Захариева от Фондация Америка за България, основен партньор на фестивала, и кураторите на събитието от румънското студио Базар.

1 comment

  • Comment Link пининфарина пининфарина Окт 04, 2016

    Излгежда страхотно, но дървото май не е импрегнирано, така че до 2-3г ще си изгние и толкова. В Бг нещата не се правят да изкарат.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…