Масивна колона, вероятно от римско време, лежи край изкопа на строителния обект в сърцето на града

„Ние сме гражданското общество на улица „Май”. Информираме ви, че там се унищожава история от IV в.- Римска! Помощ”. С такъв транспарант осъмна строителен обект на китната уличка „Май”, на метри от Община Пловдив и сградата на общинския инспекторат, в първия ден на новата 2017г. Чрез акцията си жителите на квартала алармират, че стартиралите наскоро строителни дейности са унищожили археология от Римския период. Дали е така, ще се опитаме да разберем още в първия работен ден.

На мястото на прокопаната дупка се намираше стара сграда, в която се помещаваше евангелска баптистка църква. Постройката бе съборена, а на нейно място се появи изкоп, върху който скоро ще започне изграждане на нова жилищна постройка. Жителите на централната градска част информират, че от самото начало на строителните дейности, не е имало информационна табела. Днес такава, но под формата на лист във формат А4, е окачена върху ограждащите обекта мрежи. Гражданите, окачили зова за Помощ съобщават още, че по време на изкопните работи нито веднъж не е бил забелязан археолог. Към днешна дата багерите са си свършили работата, археологически останки не се забелязват, поне на пръв поглед.С изключение на една ярка следа- част от масивна колона, която, можем да предположим, е от римско време. Тя лежи до куп строителни материали.

 

Дали е унищожено нещо, не можем да гадаем. КАПАНА.БГ ще проследи институционално казуса със старта на работната седмица.

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…