На снимката: Минко и Анастасия

 

Едни твърдят, че са прекалено стари за подобни празници, а други отказват да приемат американски традиции за свои

Както всички знаем, утре предстои не един, а цели два празника. Това са българският Трифон Зарезан, който по нов стил се празнува на 14-ти февруари и американският празник на влюбените – Свети Валентин. Наш репортер се втурна по пловдивските улици, за да поговори с хората и да разберем ще празнуват ли пловдивчани и ако да, то кой от двата празника.

Разговаряхме с 20 души, преминаващи по главната пловдивска улица. Над 50% от анкетираните заявиха, че няма да празнуват нито един от празниците. Едни споделиха, че вторник не е удачен ден за вдигане на шумни празненства, втори че са прекалено стари за това, а трети нямаха основателна причина, просто не им се занимава. Пловдивчани, прехвърлили 35-тата си година, твърдяха, че това са празници за младите. Младите, пък, Трифон Зарезан не празнували, а нямат възможност да отделят сума за подаръци на половинките, та и Денят на влюбените отпада.

На снимката: Самуил и Айтен

Около Римския стадион срещнахме Самуил и Айтен. Те са очарователна двойка, която ще отбележи Празника на влюбените. Самуил не пожела да издаде подробности относно предстоящата романтична вечер, тъй като иска да изненада половинката си. Данаил и Никол, пък, не са решили какво ще правят утре. Той сподели, че не си пада по отбелязването Деня на влюбените, но ако все пак дамата му пожелае по-специална вечер, то ще я получи.

Само една двойка, която срещнахме на улицата, заяви, че ще отбележи по български Трифон Зарезан. Това са Минко и Анастасия, които са предпочели да избягат от града за вечер или две и да отбележат деня на виното в близкия балкан. Млада дама, на име Владинела, пък сподели, че не е почитател на американския празник, но приятелят и е DJ и все пак ще прекарат вечерта заедно, докато той е на работа.

И в крайна сметка, статистиката е следната: по-малко от 60% от пловдивчани няма да празнуват нито един от утрешните празници или нямат планове до момента. Около 35% от анкетираните ще отбележат американския Свети Валентин, а едва 15% от всички анкетирани ще посрещнат 14-ти февруари с чаша вино, както повелява традицията на Трифон Зарезан.

На снимката: Данаил и Никол

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…