Посоките юг и запад са изчезнали от чешмичката на Джумаята

Както всички знаем, градинката до Джумаята се води като седмото пловдивско тепе. Чешмичката е основен сборен пункт на приятелски срещи, както и средство за прохлада на много минувачи през горещите сезони. Чудно, но от няколко дена се забелязва едно странно явление – липсата на две от латинските букви, обозначаващи посоките. Чешмата е оградена от павета, които описват компас, а не един посетител на града или пък кореняк се е любувал на полираните в сребърно E, N, W, S. Сега са останали само две – изток и север.

Каква е причината за премахването на останалите две посоки, не се знае. Може да е вандалска проява или смяна с нови, но по спомени, последния път когато минавахме от тях, те си бяха в идеална форма.

Ако погледнем по-метафорично на нещата, бихме казали, че това е едно осакатяване на духовните ни граници. Затваряне на пътя на мирогледа, изграждане на невидима стена между нас и останалата част от света. Но това е само метафора. Всеки може да приема случката както пожелае за добре, пречупена през неговата собствена призма.

Така или иначе, се надяваме скоро проблемът да бъде решен и градината отново да възвърне пълноценната си визия. Не за друго, а защото не подобава на град, красив като нашия, с многовековна история и бъдещи очаквания, да бъде къртен всекидневно.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…