Малки и големи се забавляваха с ансамбъл „Тракия“ и символичното обявяване началото на „Винария“ 2017

Млади мъже и жени, облечени в народни носии, кукери, звънтящи чанове и много усмивки – така премина Дионисиевото шествие по главната пловдивска улица. Кукери, гайдари, музиканти и танцьори се събраха в градинката пред Джумая джамия за началото на празничното шествие, а минувачите се спираха и заснемаха с телефони и фотоапарати престарата българска традиция, която има за цел да изгони злите сили от града под тепетата.

Немалко бяха и чужденците, чиито любопитни погледи се бяха вторачили в пъстрите носии, костюмите от кожа и чанове. Любопитството им бе силно провокирано и дори двама японци спираха хората по улицата, за да им обяснят какво точно се случва.

Участие в шествието взеха и най-малките. Четири деца свиреха на гайда, а младо момиче грабна вниманието с уменията си на класическа гайда, която бе изцяло черна. Сред кукерите също имаше деца, предрешени в кожи и с окачени чанове на кръстовете. Те весело подскачаха по главната улица, а след това, спирайки на площад „Стефан Стамболов“ наобиколиха събрала се публика, с пожелания за спорна и здрава година.

На площада пред общината бе дадено и началото на „Винария“ 2017. Обещаната 50-литрова бъчва така и не видяхме, но две по-малки буренца, пълни с руйно червено вино бързо се изпразваха от насъбрала се опашка от желаещи да дегустират новата реколта. Имаше и демонстрация на двата най-страшни кукера, които се будеха по между си, символизирайки битката със злите сили.

Празникът продължи с концерт на ансамбъл „Тракия“, които зарадваха публиката с музика, песни и танци.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…