7 лева стигна розата на празника

На същата цена хипермакет пусна букет от 9 на промоция внос от Кения

Просто задължително или поднесено с любов, цветето е неизбежната покупка за 8 март. Старата българска търговска традиция „ден година храни“ на тази дата не важи само заради пренасищането на пазара. Почти няма спирка, подлез или квартален магазин, където през последните 2-3 дни да не се продават цветя. Най-често по тези места се предлагат малки букетчета от пролетни цветя на цени от 2 лева и стигат до 5 лева. Репортерска проверка на Под тепето в няколко поредни дни в навечерието на празника и на самия ден показа, че няма вдигнати цени. Така е защото са увеличени още преди седмица, подшушват търговци на зеленчук от Четвъртък пазара.  

„На 8-ми няма да вдигаме цените, но няма да можем да ви обърнем такова внимание, каквото ви обръщаме на 7-ми,“ пояснява млад служител на веригата за търговия с цветя на едро, заради чието нанасяне на Четвъртък пазара по-старите наематели на сергии възроптаха дни преди празника. Наистина повечето клиенти се спират на новата сергия. Там се предлагат основно саксии с пролетни цъфтящи видове.

Мъжете не разбират от саксии, купуват основно рязан цвят, категорични са търговците. Производители на нарциси, зюмбюли и лалета от пловдивското село Скутаре твърдят, че цените са едни и същи вече три години.

Царицата на цветята – розата, държи топа на цените и стига до 7 лева за стрък без украса по тържищата. В същото време на същата цена хипермакет пусна букет от 7 рози внос от Кения. Е вярно, много по-хилави и с къси дръжки. Най-тънко ще минат господата, който залагат на нарцисите и кършишапките, те се търгуват по левче, а ако са с опаковка – още 0,50 отгоре. За 8-ми март зюмбюлът е 1,50 до 2,50 лв, фрезията държи цена от 2 лв, а герберът е между 3 и 4. Аранжираните букети започват от 5 и стигат до 50 лева. Толкова струва и най-голямата луксозна кошница с над 20 вида цветя в нея. Иначе масовите по-малък размер вървят средно по 8 лева.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…