Графити, плакати и trash art изпъстрят рампите на Сточна гара

Автор и фотограф: Владимир Янев

Древният и вечен Пловдив има своята галерия на модерното изкуство. Тя няма изложбена зала и уредници на щат. Градът на художниците я е сътворил от нищото и то под открито небе. Галерията се намира в района на бившата Сточна гара на бул. "Найчо Цанов". Защото в природата и живия живот няма празни пространства старите стокови складове и товарни рампи на гарата са превърнати в арт пространства.

Цялата им обиколка е приятна и отнема около 30 минути. Освен на пъстрите графити, изрисувани от модерни художници ще се натъкнете на напластени „инсталации“ от  trash art, които изживяват своята културна симбиоза с изоставени метални контейнери и рушащи се тухлени постройки.  Уличното изкуство съжителства не само с изоставените улични табели, а със стари рекламни и фирмени надписи от времето когато там кипеше търговия. Опитното око на изследователя ще забележи, че на този фон надписа „F**к off“ се среща само веднъж и то със ситни букви. 

По време на кратката обиколка преброихме около 120 рисунки и графити надписи. Голяма част от произведенията са с достатъчна художествена стойност и интересни хрумки. За наблюдателите на историческите процеси интерес представлява съхранен в своята цялост предизборен плакат на президента Петър Стоянов.

Струва си се разгледа самобитната Галерия на модерното изкуство под открито небе в Пловдив!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…