Липсата на зеленина провокира собствениците на магазини и заведения сами да вдъхнат живот в градската среда

Липсата на озеленяване в централната градска част и особено в творческия квартал Капана, провокира много от собствениците на малък бизнес сами да вземат нещата в свои ръце. След редица дебати по темата може ли да се озеленят павираните улици и кои растителни видове са най-подходящи за целта, на будните граждани им омръзна да чакат и решиха само да вдъхнат живот и свежест по уличните настилки.

Пловдивчани намериха алтернативен вариант, с който едновременно да спазят изискванията и да не се садят растения в самата земя без да е съгласувано с район „Централен“ и уютно настаняват представителите на флората по пешеходните зони. 

Десетки кашпи се появиха само за около седмица по няколко централни улици в града под тепетата. Различни видове храсти и цъфтящи растения плъзнаха по ул. „Христо Дюкмеджиев“, „Абаджийка“, „Отец Паисий“ и „11-ти август“, последната позната още като Италианската уличка. Освен живи растения, някои хора предпочетоха изкуствените такива, тъй като не се нуждаят от никаква грижа, макар била тя и поливане от време на време.

Дори две дървета заживяха в квартала на творческите индустрии. На улица „Абаджийска“, след ремонта, се обособи малка зелена площ, на която вече е посадена ела, а около нея свеж райграс избива из под почвата. На „Златарска“, пък, има малка върба, посадена в кашпа, която тепърва започва да расте и очакваме да се разлисти.

Припомняме, че район „Централен“ обсъжда възможностите за озеленяване на артистичния квартал Капана, а ние ще продължим да ви информираме по темата.

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…