Пловдивските храмове имат богата, вековна история. Една от сградите, които впечатлява най-много е католическият катедрален храм „Свети Лудвиг“. По повод католическия Великден, ви представяме кратката история на този пловдивски религиозен дом.

Католически мисии в Пловдив има от началото на XIX век. Католици по тези земи обаче има от дълги векове. В края на XVII век, през 1688 година избухва Чипровското въстание. Много българи се разселват след неговото потушаване и част от тях се заселват в днешния Раковски. Вероятно още от века между 1700 и 1800-ата година е имало католици в Пловдив, предвид близостта до Раковски. Чуждестранните мисии обаче започват да пристигат след 1800-ата година.

В „Свети Лудвиг“ пазят паметта на един от тези първи католически епископи, пристигнали в Пловдив. Андреа Канова пристига под тепетата през 1843 година. Тогава в Пловдив вече има изградена католическа църква и вероятно манастир. Тя изгаря през 1856 година, след което се издига нова сграда с помощта на Канова. Тя обаче също не издържа до наши дни, разрушена от Чирпанското земетресение през 1928 година.

Самият Андреа Канова издейства строителството и на множество католически храмове из цялата околност. Той е от ордена на капуцините, клон на известния Францискански орден. Той работи активно за образователни и културни цели – открива няколко училища, а в Католическата църква има изграден и орган, на който редовно се изнасят концерти.

Канова умира през 1866 година и е погребан в самата катедрала „Свети Лудвиг“. Любопитни са надписите в църквата на неговото надгробие, които са написани на български език, но на латиница – „Narodat go plaka umrel v Plovdiv 10 augusta 1866”, например. В близост до него е погребан и неговият наследник Франческо Рейнауди. Той успява да спаси много българи след Априлското въстание, а по време на краткото съществуване на Източна Румелия е депутат по право в Областното събрание. Техният наследник Роберто Менини също е погребан в „Свети Лудвиг“.

Първият български епископ на Софийско-пловдивския викариат е Викенти Пеев. Той е роден в Секирово (днешен квартал на Раковски) и наследява Менини. Той също е погребан в църквата, но в нейния най-ляв кораб, близо до олтара. По негово време се случва голямото Чирпанско земетресение, от което пострадват множество храмове. Именно след земетресението сегашния си вид придобива църквта „Свети Лудвиг“, както и двата големи храма в Раковски. Архитект е знаменитият Камен Петков. Обновената църква е открита от Анджело Ронкали, който е нунций на Ватикана в България по това време, а през 1958 година става папа Йоан XXIII.

Изключително емоционален за българската история е и гробът на Княгиня Мария Луиза – съпруга на княз Фердинанд и майка на цар Борис III. Тя почива през 1899 година, а надгробието ѝ с нейна скулптура е в десния кораб на църквата, в близост до олтара.

Тази година католиците празнуват Великден ден една седмица преди православните християни – на 1 април. Екипът на Kapana.bg честити празника на всички католици!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…