Ремонтът на стълбището към Арменската църква и преизграждането на подход от двора ѝ до Небет тепе започна тази седмица. Целта е да се изгради алтернативен подход покрай храма, който ще отвежда туристите приблизително до запазеното днес водохранилище. Маршрутът, по който майсторите работят, повтаря стар подход, който отдавна е разрушен и обрасъл в растителност.

Първата работа на строителите е да поправят стълбите от улица „Четвърти януари“ до двора на арменската църква. До момента те бяха с различни размери и не по стандарт, разказа за „Под тепето“ председателят на Арменското църковно настоятелство Бердж Джаникян. В момента строителите изливат бетон, за да ги оформят по най-удобния начин за посетителите. Планира се и облагородяване на зоната около паметника на Пейо Яворов. 

Следващият етап от работата е връзката между храма и самия връх на Небет тепе. Маршрутът няма да засегне автентичната ограда от периода на изграждане на сегашния храм – 1828 година, а ще премине покрай нея. Разширена ще бъде вратата, която съществува в момента от северната страна на „Сурп Кеворк“, като след нея ще ще започне и самото стълбище. След завой на дясно, който ще следва именно старата красива ограда, тя ще завие отново вляво към върха, за да излезе приблизително около старото водохранилище. В последната част ще бъдат изградени няколко площадки-тераси, на които ще се поставят пейки. Целта е да се направи нещо красиво, което да привлича туристите и да предоставя приятна гледка към града, разказа още Джаникян.

Цялото пространство ще се облагороди с подходяща растителност, ще бъде осветено и ще се изгради видеонаблюдение. Проектът е съгласуван с Националния институт за недвижимо културно наследство. Част от работата ще се извърши с изливане на бетон, но ще има и лека метална конструкция на по-ценните места, където трябва да се внимава с археологията.

Надеждата на Арменското настоятелство е проектът да е готов до септември, когато ще се отбележи храмовият празник. Ако все пак работата се проточи, със сигурност откриването ще бъде насрочено за 9 декември, когато храмът „Сурп Кеворк“ ще празнува 190 години от своето откриване. Разбира се, става въпрос за сегашната сграда, издигната през 1828 година – арменски храм в Пловдив има още от Ранното Средновековие.

Проектът за алтернативна връзка към Небет тепе се изгражда основно върху имот, собственост на Арменската църква. Той се прави съвместно с община Пловдив, която финансира работите с 200 000 лв.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…