Студенти чертаят тематични маршрути в квартала

Пловдив и гостите на града ще преоткрият Капана в следващите повече от десет дни в ONE ARCHITECTURE WEEK. В седмицата на архитектурата потайностите на района ще разкрие екипът на проекта Възможният Капан. Студентите по архитектура, урбанизъм и социална антропология ви канят да се включите в създадените от тях тематични маршрути на 11, 12 (събота и неделя) и 19 октомври (неделя), и заедно да споделите нов поглед към чаровния пловдивски квартал. Представянето на проекта ще е на 10 октомври, петък, от 17:00 на адрес ул. Хр.Дюкмеджиев 14.

Основна цел на проекта е да предложи нов комплексен подход към цялостни исторически урбанистични структури с богат архитектурен, социален и културен потенциал за целите на бъдещето им развитие – с конкретен обект квартал Капана въз основа на координирани между различни специалности изследвания. Част от изследователската задача е и да се идентифицира потенциала и предизвикателствата пред сценария за превръщането на квартала в градски център на творчески индустрии (creative district). Междинните и крайни резултати от проекта ще бъдат предоставени на екипа на ЕДНО и фестивалите One Design Week, One Dance Week, One Architecture Week, както и на Община Пловдив, за целите на популяризирането му и ползване за потенциални бъдещи проекти.
Събраната в хода на проекта информация ще бъде обобщена, анализирана и на нейна база ще бъдат изготвени проектни предложения от всеки от участващите партньори и специалности:
•         Урбанизъм: концепция за урбанистично развитие на квартал Капана в контекста на идентифицираната основна цел
•         Архитектура: нова/и структура/и в кв.Капана, отчитаща културно-историческия контекст на средата и визията за нейното урбанистично, пространствено и социално развитие
•         Социология: концепция за приобщаване на общностите в бъдещото развитие на територията, предложение за решения на идентифицирани при изследването проблеми
•        Етнология и Социална антропология: възможности за въвличане на традиционни занаяти, похвати, материали и т.н. в съвременни /творчески/ практики, както и ролята на интеркултурния диалог в процеса на усвояване и ползване на наследства.
Цели на проекта са още обогатяването на учебния процес и практически опит на студентите с работа в интердисциплинни екипи, както и участието на авторите в една потенциална реализация на проекта. Изграждането на ефективни форми за интердисциплинно сътрудничество в изследователската дейност на студентите ще допринесат за успешен диалог между експертната дейност и управленската практика на градско ниво.


Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…