Един от акцентите в програмата на ONE DANCE WEEK тази година ще бъде тематичният ФОКУС ПОРТУГАЛИЯ, който ще ни запознае с някои от най-интересните имена на съвременната локална сцена. Набиращ изключителна сила, през последните години танцовият сектор в страната е един от най-скоростно развиващите се в Европа, а неговият “бум”, изглежда, тепърва предстои. За да акцентира върху успеха на Португалия, на 27 май ONE DANCE WEEK ще представи спектакъла КАБРАКИМРА на мултидисциплинарния артист Катарина Миранда. Квартет на ролкови кънки, КАБРАКИМЕРА е интензивно преживяване, което разказва за технологичното съвремие и физическото съществуване на “скорост”. Това е главозамайващата реалност на “тук и сега”, в която технологиите ускоряват хода на времето до взривоопасни измерения.

Билетите са вече в продажба в мрежата на epaygo.bg и на касите на EasyPay в цялата страна. Трейлър на спектакъла гледайте тук.

ЗА КАБРАКИМЕРА

Дали търсейки начин да не изостанем от събитията, задачите и заобикалящата ни среда, всъщност не се движим на ръба на риска? Португалските танцьори отговорят на предизвикателството, като се носят на ролкови кънки, докато неоновите светлинни ефекти открехват пред тях различни пространства и настроения. Наред с пластичните и хипнотични изразни средства и жестове, квартетът чертае екстремна проекция на “другото” тяло и отваря вратата на въображението и фикцията. В сценичното пространство, вдъхновено от скоростните спортове, са закодирани занимания, пресичания и случайни срещи. А защо не и теми за размисъл, като например нужни ли са по-ефективни тела в днешния свят, който се върти на висока предавка?

В КАБРАКИМЕРА хореографът Катарина Миранда среща танца, сценографията и светлината, за да превърне сцената в място за осъзнаване на настоящето. Тя насища творбите си с образност и драматургични вдъхновения от т.нар. хипнагогични халюцинации – когнитивните промени и видения, които се появяват в граничната зона между сън и будност.

ЗА КАТАРИНА МИРАНДА

Родена в Португалия през 1982-а година, Катарина Миранда работи с различни художествени езици, преплитайки образи, движение, глас, сценография и светлинен дизайн. Тя разглежда тялото като изразител на медитативни и хипнагогични състояния, а също и на жестове и процедури, заложени в дълбоката същност на настоящето.

Наред с други авторски творби, Миранда представя спектаклите CABRAQIMERA, POROMECHANICS, DREAM IS THE DREAMER, BOCA MURALHA и MAZEZAM в известни театри и международно утвърдени сцени, сред които Пале де Токио в Париж, Музеят за съвременно изкуство Serralves и Националният театър в Порто, Фестивалът за изкуствата Materiais Diversos и Фестивалът DDD в Португалия, Танцовият фестивал в Лиеж (Белгия) и Фестивалът Mindelact в Кабо Верде. През 2017 г. Националната телевизия на Португалия заснема поредица от документални филми за хореографски постановки, а един от епизодите е посветен на BOCA MURALHA. Миранда представя инсталациите DIAGONAL ANIMAL с Джонатан Салдана на Fabrik Festival (Фол Ривър, САЩ) и MOUNTAIN MOUTH Dance Box и Maizuru RB (Кобе, Япония). Завършва магистратура в Националния хореографски център (ICI-CCN) в Монпелие, Франция, и бакалавърската степен по визуални изкуства в Университета за изящни изкуства в Порто. Изучавала е също театър “Hо” в Центъра за изкуства в Киото, Япония.

ONE DANCE WEEK 2022 е част от програма Наследство на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.
www.onedanceweek.com

Билети за спектаклите от програмата на ONE DANCE WEEK 2022 ще намерите на epaygo.bg и на касите на на EasyPay в цялата страна.

Всички събития от програмата ще се проведат при спазване на актуалните противоепидемични мерки в страната.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…