27-мото издание на Есенния международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът“ започна в неделя в голямата зала на Драматичния театър в Пловдив с премиерата на „Месец на село”-  комедия в пет действия от Иван С. Тургенев. Представлението е на студентите от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” от класа на проф. Маргарита Младенова, която е и режисьор на спектакъла.

Преди началото на спектакъла, официални приветствия към публиката отправиха Росица Обрешкова - програмен директор на фестивала, Пламен Панов –заместник-кмет по култура, археология и туризъм на община Пловдив, Илко Ганев – съветник на Министъра на културата, адв. Юлиана Рангелова – представител на холдинга МАИ Груп – основен спонсор, Сюзанна Арутюнян-Василевска –вр. и.д директор на Драматичен театър – Пловдив и инж. Димитър Георгиев, собственик и управител на козметична компания „Роза Импекс“ – главен спонсор на фестивала.

За втори път имам честта да открия театралния фестивал „Сцена на кръстопът“ и усещането ми е, че откриваме нещо наистина историческо. Заради тези 27 години история и живот на фестивала и заради всички хора, започвайки от мастера Стефан Данаилов - създателят, вдъхновителят на фестивала, дългогодишния директор Димитър Малашинов, Ирен Чанкова, Сашо Секулов, Кръстю Кръстев и още много хора, които стоят зад него с усилията и труда си,  за да може днес да имаме този фестивал и той да е една от емблемите на културния живот на Пловдив. Тази памет е гаранция, че и днес ще видим това, което Драматичен театър Пловдив прави най-добре, предстои ни пиршество на сетивата. Тук всичко се прави с много любов и с мисъл за истинските неща в живота. Тази мисъл е на дългогодишния директор на театъра, сега министър на културата Кръстю Кръстев. Той завърши приветствието си тогава с думите: Елате на театър! Хубаво е!“. Аз ще перифразирам днес и ще кажа: Продължавайте да идвате на театър! Става все по-хубаво! На добър час на 27-ия международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът“, каза в приветствието си заместник-кметът Пламен Панов.

В първата премиера от програмата на фестивала „Месец на село“ участваха студентите от НАТФИЗ : Андрей Стоименов, Павлина Илова, Стефани Андонова, Виктория Владова, Лора Тенчева, Стефан Саръиванов, Румен Ангелов, Мартин Тодоров, Стилиян Маринов, Преслав Търпанов, Весела Манолова. Постановката е дело на проф. Маргарита Младенова, сценография - Ивайло Николов, асистент-режисьор е Албена Георгиева.

Днес от 19.30 часа в Камерна зала "Стефан Данаилов" ще се играе ЛЕБЕДЪТ от Елизабет Иглоф - премиера на Драматичен театър – Пловдив. Спектакълът е  успешно завръщане на режисьора Петър Батаклиев на родна сцена след  години работа в Канада. Творческият екип, създал постановката включва: сценография - Петьо Начев, консултант костюми - Анета Зомбори, музика - Явор Карагитлиев, хореография - Калоян Иванов, консултант - Катерина Георгиева, фотограф - Георги Вачев, плакат - Ралица Русева. Участват актьорите Патриция Пъндева, Спартак Панталеев, Тодор Дърлянов.

Първото събитие от съпътстващата програма на фестивала е изложбата фотографика "СамоДиви" на Антония Маринова – Crazy. Ще можете да я видите от 11 до 21 септември във фоайето на Камерна зала "Стефан Данаилов". Откриването е днес в 17:30 часа.

Фестивалът „Сцена на кръстопът” се осъществява с подкрепата на Община Пловдив, като част от Културния календар на града за 2023г., Министерство на културата, „Роза Импекс”, „КЦМ 2000 груп”, МАИ Груп Холдинг, Атаро Клима и Ондулин.  Домакин на събитието е Драматичен театър-Пловдив.

Пълната програма на фестивала можете да намерите тук: https://www.stageatacrossroads.bg/

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…